Vilniuje pasirašyta indėlių draudikų bendradarbiavimo sutartis pasitarnaus kuriant bendrą Europos sistemą

Šiandien Vilniuje vyksta Europos indėlių draudikų forumo (EFDI) konferencijaHarmonizacija vs. centralizacija – ar Europos indėlių draudimo sistema (EDIS) yra išeitis?“. Jos išvakarėse 10 ES valstybių pasirašė pirmąją tarpusavio bendradarbiavimo sutartį, kurioje rinkos profesionalai įtvirtino sklandesnio bendradarbiavimo tarp indėlių draudimo sistemų veikimo gaires. Taip pat buvo išrinktas ir naujas EFDI pirmininkas, juo tapo Thierry Dissaux.

Konferencijos metu vienas iš Europos indėlių draudikų forumo įkūrėjų, EFDI investuotojų kompensavimo darbo grupės pirmininkas ir Vokietijos bankų asociacijos generalinis direktorius Dirk Cupei sakė, kad Europos Komisijos pasiūlyta bendra Europos indėlių draudimo sistema yra naujas dalykas, todėl labai svarbu iki galo išanalizuoti jos pasekmes ir atlikti poveikio vertinimą.

„Nors vis dar reikia išspręsti daug klausimų, susijusių su EDIS integracija, mes džiaugiamės Vilniuje pasirašę pirmąją tarpusavio bendradarbiavimo tarp Europos Indėlių draudimo sistemų sutartį. Šiuo susitarimu, kuriam pritarė Europos Bankininkystės asociacija bei EFDI valdyba, mes padėsime tarpvalstybiniu mastu veikiančių bankų indėlininkams išmokas išmokėti sklandžiau ir greičiau bei pelnysime jų pasitikėjimą“, – kalbėjo D.Cupei.

Rugsėjo 29 d. metiniame visuotiniame susirinkime pasirašyta sutartis apima tokias sritis, kaip draudimo įmokų perkėlimas, tuo atveju, jeigu bankas migruoja iš vienos indėlių draudimo sistemos į kitą. Taip pat sutartyje numatyta tarpusavio skolinimosi tarp sistemų galimybė esant draudiminiam įvykiui ir susidūrus su apyvartinių lėšų draudimo išmokoms išmokėti trūkumu. Trečia svarbi sutarties dalis – išmokų išmokėjimas kitoje valstybėje įsteigtame banko filiale indėlius laikiusiems indėlininkams, kai bankrutuoja šį filialą įsteigęs bankas. Išmokos kitos valstybės banko filiale indėlius laikiusiems indėlininkams bus išmokamos tos indėlių draudimo sistemos, kurioje bankrutavusi kredito įstaiga dalyvavo, vardu, bet per vietos indėlių draudimo sistemą.

Europos indėlių draudimo sistema – svarbus elementas baigiant kurti Bankų sąjungą, skirtas kompensuoti indėlius kredito įstaigos bankroto atveju. Jis dar nėra sukurtas: 2015 m. lapkričio pabaigoje Europos Komisija pateikė teisinį pasiūlymą dėl šios sistemos. Š.m. birželį jį aptarė Europos Sąjungos Ekonomikos ir finansų (ECOFIN) ministrų taryba. Toliau šiuo klausimu ES valstybės diskutuoja specialioje darbo grupėje.

„Lietuva ne tik yra Bankų sąjungos šalininkė, bet ir, mūsų šaliai pirmininkaujant Europos sąjungos Tarybai, aktyviai prisidėjo prie jos kūrimo. Bankų priežiūros ir pertvarkos mechanizmai jau veikia centralizuotai, tačiau indėlių kompensavimą kredito įstaigos nemokumo atveju ir nemokumo pasekmes ES valstybėms tenka spręsti individualiai. Manome, kad centralizuota Indėlių draudimo sistema sustiprintų ne tik indėlininkų apsaugą, bet ir visos finansų sistemos stabilumą Europoje“, – sakė finansų ministrė Rasa Budbergytė.

EDIS yra didelis tarptautinis projektas, todėl, anot ministrės, jį įgyvendinant reikia įvertinti ir suderinti skirtingų šalių indėlių garantijų sistemų nacionalinius ypatumus, interesus, atsižvelgti į skirtingą finansinę padėtį.

Konferencijos metu VĮ „Indėlių ir investicijų draudimas“ direktorė Aurelija Mažintienė į indėlių draudimo sistemą pažvelgė iš Lietuvos perspektyvos. „Nuo 2011 metų matėme, kaip 2 svarbūs mūsų šalies bankai  bankrutavo, taip pat mūsų valstybė patyrė ir 6 kredito unijų bankrotus, vienas kurių įvyko vos daugiau nei prieš savaitę. Šie įvykiai rodo, kad mūsų nacionalinis indėlių draudimo mechanizmas veikia labai intensyviai ir patikimai ir prisideda prie finansų sistemos stabilumo užtikrinimo“, – sakė ji.

A.Mažintienės teigimu, mūsų šalis susirinkusiems atstovams tapo vienu iš iliustratyvių pavyzdžių, kuriuos reikia nagrinėti kuriant EDIS. Tokia praktinė patirtis leidžia įvertinti problemų mastą ir pasirinkti geriausią sprendimo būdą. Kiekvienos šalies patirtis yra vienodai vertinga ir visų jų problemos turėtų būti sprendžiamos bendromis pastangomis.

Parašykite komentarą