50-metį švenčiantis Laboratorinių bandymų centras siekia tapti notifikuota įmone

Penkiasdešimtmetis bet kokiai įmonei yra nemenkas pasiekimas. Ilgaamžiškumas patvirtina: tai, ką darai, darai gerai, o ir klientai tavimi pasitiki. Šiemet garbingą jubiliejų paminėjo statybinių medžiagų tyrimus vykdantis UAB Laboratorinių bandymų centras. Kaip sako įmonės vadovas Gediminas Kunčinas, Centrui netrūksta nei ateities planų, nei ambicijų.

Reikia nuolat mokytis

UAB Laboratorinių bandymų centras istorija prasidėjo dar 7-ajame dešimtmetyje. 1966-aisiais buvo įkurta laboratorija tuometiniame „Kauno kelių eksploatavimo treste“. Tai buvo pati įmonės pradžia. Nedidelėse patalpose dirbo keli žmonės. Tik vėliau pradėjo daugėti žmonių, įrangos, darbų. Priežastis labai paprasta. Prasidėjo apie šešetą metų trukusi Laisvės alėjos rekonstrukcija. Nuo tada įmonė tik stabiliai auga.

„1995 m. tapome „Kauno kelių” filialu. Tais metais buvome akredituoti Nacionalinio akreditacijos biuro. Tapome pirmąja akredituota statybine laboratorija Lietuvoje ir antra apskritai. Po 2000 m. įvykusios „Kauno kelių“ reorganizacijos tapome savarankiška akcine bendrove. Dar po penkerių metų – uždarąja akcine bendrove. 2011-aisiais išleidome į rinką savo akcijų, pritraukėme investicijų iš Vokietijos. Tai yra įmonė, kuri gamina laboratorinę įrangą, o mes tapome jos atstovais Baltijos šalyse ir Rusijoje“, – pasakoja G. Kunčinas.

Patirties UAB Laboratorinių bandymų centrui netrūksta. Tačiau tai tik vienas iš sėkmės elementų. Tam, kad išliktum, reikia ir gebėjimo nuolatos mokytis. Tai nuolatinis procesas, nes norint daryti naujus bandymus reikia gauti ir atitinkamą akreditaciją. Reikia atitikti ES standartus, turėti reikiamą įrangą, kuri nėra pigi. Tačiau ir įranga dar ne viskas. Ją reikia įsisavinti, apmokyti žmones, įrodyti savo kompetencijas. Tik taip galima praplėsti savo veiklą. 

„Savo akreditacijų sritį mes plečiame nuolat ir tai suteikia išskirtinumo. Tarkim, Lietuvoje ir Latvijoje cemento srityje mes esame viena iš laboratorijų, kuri atlieka bandymus statybos produktų sertifikavimo centrams“, – sako įmonės vadovas. 

Lietuvoje tėra trys kelių statybos srityje dirbančios nepriklausomos kelių statybinių medžiagų tyrimus atliekančios laboratorijos ir G. Kunčinas džiaugiasi galimybe išlikti būtent nepriklausomais. Pusę, o kartais ir dar didesnę pelno dalį Centras kasmet skiria naujos įrangos įsigijimui. Visada dirbama pelningai. Akcininkai patenkinti. Ne kartą įmonę bandyta ir privatizuoti, bet iki šiol nepriklausomybę pavyko išlaikyti.

„Mes šiuo metu esame antri pagal dydį. Turime 32 darbuotojus. Įdomu tai, kad mūsų darbas yra sezoninis. Žiemą vyksta įrangos remonto ir kalibravimo darbai, patalpų atnaujinimo darbai ir darbuotojų apmokymai. Tačiau vasarą atostogauti niekas neturi galimybių. Dažnai mūsų darbai prasideda švintant ir baigiasi jau sutemus, nes reikia derintis ir prie rangovų darbo ritmo. Juk be mūsų tyrimų rezultatų niekas negali atiduoti naudoti objekto“, – teigė jis. 

Turi ambicingų planų

G. Kunčinas didžiuojasi ir tuo, kad Laboratorinių bandymų centrui pavyko išlikti ir laikotarpiu, kuris daugeliui buvo pražūtingas. 

„Džiugiausia, kad sugebėjome išlikti tuo labai sunkiu laikotarpiu – 1991-1993 metais. Juk tada nustojo galioti rusiški standartai. Visą įrangą tiesiog prisireikė išmesti kaip metalo laužą. Įsigaliojo nauji, lietuviški, dar vėliau – ir europiniai standartai. Tuo laikotarpiu reikėjo prisitaikyti, supirkti labai daug įrangos, todėl dalis laboratorijų paprasčiausiai išnyko. Tačiau mes turėjome gerą kolektyvą ir sugebėjome išlikti. Žmonės netgi dirbo už mažesnius atlyginimus, kad tik būtų galima investuoti į įrangą“, – prisimena jis.

Tačiau praeitis jau yra praeitis. Bendrovei šiandien netrūksta ir ambicingų planų. „Mūsų tikslas yra notifikuota laboratorija. Pagal mūsų paruoštus protokolus sertifikavimo centrai išduoda sertifikatus.

Tapę notifikuota laboratorija, gautume europinį kodą, bandomiems objektams išduotume sertifikatus ir taptume matomi Europoje. Taigi notifikuotos laboratorijos statusas yra vienas didžiausių mūsų tikslų“, – kalbėjo G. Kunčinas. 

Lengva nebus, bet pašnekovas tiki, kad šis tikslas bus pasiektas. Juo labiau, kad ir palaikymo netrūksta.

„Kai „Kelių direkcija“ mus sveikino 50-mečio proga, jų sveikinime buvo toks palinkėjimas: tapti notifikuota įmone. Džiugu, kad toks mūsų tikslas yra pripažįstamas ir jam pritariama“, – sako įmonės vadovas G. Kunčinas. 

UAB Laboratorinių bandymų centras nuotr. 

Parašykite komentarą