Šalies vadovė priėmė Švedijos ambasadorės skiriamuosius raštus

Ketvirtadienis, spalio 6 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė Švedijos Karalystės ambasadorės Marios Christinos Lundqvist skiriamuosius raštus.

Prezidentė su naująja ambasadore aptarė puikius dvišalius Lietuvos ir Švedijos santykius, tarptautinį bendradarbiavimą, ekonominius ryšius, regiono saugumo klausimus. Pasak šalies vadovės, Švedija yra patikima Lietuvos partnerė ekonomikos, energetinio saugumo, gynybos srityse.  

Prezidentė pabrėžė strateginės šalių partnerystės, užtikrinant energetinį saugumą, svarbą. „NordBalt“ jungtis tapo kertiniu akmeniu liberalizuojant elektros energijos rinką Baltijos šalyse. Pradėjus veikti „NordBalt“, didmeninė elektros kaina Lietuvoje ir Latvijoje sumažėjo 16 proc. ir šalių vartotojams padėjo sutaupyti daugiau nei 28 mln. eurų.

Švedija yra pirmoji užsienio investuotoja Lietuvoje ir puiki prekybos partnerė. Lietuva į Švediją eksportuoja baldus, biodyzeliną, o importuoja žuvį, traktorius, transformatorius. 

1959 m. gimusi ambasadorė turi verslo administravimo ir ekonomikos išsilavinimą. Maria Christina Lundqvist dirbo ambasadose Ispanijoje, Portugalijoje, Vokietijoje, atstovybėje prie Europos Sąjungos, ėjo ambasadorės pareigas Čilėje ir Peru, buvo reziduojanti ambasadorė Belgijai ir Liuksemburgui. Ji yra Švedijos moterų forumo tarybos ir Tarptautinio moterų forumo narė. Ambasadorė moka švedų, anglų, prancūzų, vokiečių ir ispanų kalbas.

Parašykite komentarą