TS-LKD frakcijos pranešimas: Reiškiamas nepasitikėjimas VRK pirmininku Z.Vaigausku

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija inicijuoja kreipimąsi į Seimo Pirmininkę Loretą Graužinienę, reikalaudami atleisti iš pareigų Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK)  pirmininką Zenoną Vaigauską.

Parašai dėl nepasitikėjimo VRK pirmininku procedūros Seime pradėjimo jau įteikti. Juos įteikusio TS-LKD frakcijos seniūno pirmojo pavaduotojo Jurgio Razmos teigimu, nepasitikėjimo procedūrą siūloma pradėti po antrojo Seimo rinkimų turo.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas yra įgaliotas užtikrinti deramą šios komisijos darbą. Tačiau šie Seimo rinkimai akivaizdžiai rodo, kad esamas komisijos pirmininkas nebesugeba tinkamai susitvarkyti su šiomis pareigomis.

„Pirmiausia, nebuvo užtikrinta rinkėjų asmens duomenų apsauga. Rinkėjai skundėsi, kad norint atsispausdinti rinkėjo kortelę puslapyje www.rinkejopuslapis.lt, sistema užstrigo. Vėl bandant prisijungti prie minėtojo puslapio, pasirodė ne prisijungiančiojo duomenys, bet kitų žmonių duomenys – vardai, pavardės, adresai, asmens kodai. Vėliau prie minėto puslapio kurį laiką apskritai nebuvo galima prisijungti, – teigiama pareiškime. – Buvo gauta daugybė užsienyje gyvenančių lietuvių skundų dėl netinkamo 2016 m. Seimo rinkimų organizavimo ir dėl sudėtingų sąlygų įvairiose užsienio šalyse gyvenantiems lietuviams atlikti savo pilietinę pareigą“.

Pažymima, kad nebuvo užtikrintas sklandus apylinkių ir apygardų komisijų darbas ir dėl to nesuvokiamai ilgai užtruko balsų skaičiavimas. Komisijų nariai skundėsi, kad dėl to buvo kalti ne jie, o netinkamai veikusi Vyriausiosios rinkimų komisijos naudojama duomenų valdymo sistema.

Primename, kad klausimas dėl aplaidaus Zenono Vaigausko darbo buvo keltas ir po ankstesnių rinkimų.

Seimo nariai įsitikinę, kad netinkamas VRK pirmininko darbas kenkia ne tik pačios komisijos įvaizdžiui, bet ir skatina rinkėjų pasipiktinimą, nepasitikėjimą rinkimų sistema. Be to, aplaidus komisijos pirmininko darbas kelia grėsmę ir apskritai valstybės interesams.

Parašykite komentarą