ŠMKK aptarė aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimo galimybes

Šiandien Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete (ŠMKK) apsvarstytas Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (toliau – Mosta) parengtas tyrimas „Mokslo ir studijų institucijų potencialo analizė“.

Šiame tyrime išanalizuota valstybinių universitetų esama situacija, demografinė situacija, mokslo ir studijų finansavimo efektyvumas, studijų kokybė, tarptautinis konkurencingumas, sektoriaus inertiškumas ir fragmentacija, žmogiškųjų išteklių ir skatinimo sistema ir kt. Universitetai įvertinti pagal 128 rodiklius. Pateikta vizija dėl valstybinių universitetų ateities.

Komiteto posėdyje dalyvavo valstybinių universitetų ir verslo atstovai, Prezidentūros, Vyriausybės ir Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai. Visi pritarė, kad yra būtina optimizuoti valstybinių universitetų tinką, didinti studijų kokybę, kelti universitetų matomumą tarptautiniame lygmenyje.

Komitetas priėmė sprendimą parengti Seimo nutarimo projektą dėl būtinumo optimizuoti valstybinių universitetų tinklą ir kreiptis į Vyriausybę dėl optimizavimo priemonių plano parengimo. Be to, kad būtų pilnesnis vaizdas ir būtų galima matyti visą sistemą, buvo nutarta pavesti Mostai parengti tyrimus dėl kolegijų, profesinio mokymo potencialo.

 

Parašykite komentarą