Lenkų filmai festivalyje “Nepatogus kinas”

Spalio 13 d. prasideda kino festivalis “Nepatogus kinas”. Kasmet Lenkijos institutas Vilniuje bendradarbiauja su dokumentinio kino festivalio rengėjais. Šiemet programoje 4 vertingi lenkų kūrėjų filmai, vyks susitikimai su autoriais Vilniuje ir Kaune.

„Dibukas: pasakojimas apie klajojančias dvasias” (rež. Krzysztof Kopczyński). Filmas rodomas specialiojoje programoje „Panorama” (programa skirta ryškiausiems pastarųjų metų dokumentiniams filmams, apdovanotiems festivaliuose). Tai pasakojimas apie kasmet į Ukrainos Umanės miestelį atvykstančius ortodoksus žydus chasidus, kurie čia prie savo rabino Nachmano kapo švenčia Naujuosius metus. Tačiau ten pat garbinamas Ivanas Honta, XVIII a. ukrainiečių sukilimo vadas, kuris praliedamas tūkstančius nekaltų vietos žydų ir lenkų kraują, pasak nacionalistų išvadavo šalį. Filmas „Dibukas: Pasakojimas apie klajojančias dvasias“ buvo filmuojamas 2013 m. prieš pat Kijevo demonstracijas. Filmas parodo įtampą augančią tarp vietinių gyventojų ir Umanės svečių. Režisierius Krzysztof Kopczyński – humanitarinių mokslų daktaras, Lenkų kino instituto ekspertas, Europos kino akademijos narys. Susitikimai su režisieriumi vyks spalio 14 d. 18.30 kine „Multikino” ir spalio 15 d.  17.30 kine „Pasaka“.

Konkursinėje programoje rodomas filmas „Alisa karo lauke” (rež. Alisa Kovalenko, Liubov Durakova). Dokumentinis filmas prodiusuotas Lenkijoje, prodiuseris Mirosław Dembiński. Pasakoja apie 26-erių studentę iš Kijevo vardu Alisa. Jos gyvenimas klostosi įprastai iki dienos, kai Ukrainos sostinėje susirinkusi minia pareikalauja prezidento atsistatydinimo. Alisa tampa šių įvykių liudininke ir noras suprasti konflikto priežastis ją nuveda į Rytų Ukrainą, kur Alisa pamato karą iš arti. „Alisa karo lauke“ – tai atviras ir drąsus jaunos moters, ieškančios atsakymų karo lauke, autoportretas. Po seanso spalio 21 d. 17.30 „Skalvijoje” vyks susitikimas su filmo autorėmis.

Programoje „Tokie kaip visi”, kurioje dėmesys skiriamas žmogaus kitoniškumui, skirtumams tarp žmonių,  rodomi lenkų filmai „Casa Blanca” (rež. Aleksandra Maciuszek) ir „Prisijaukinti liūtą“ (rež. Erinnisse Rebisz, Patryk Rebisz). Filmas „Casa Blanca” sukurtas bendradarbiaujant Lenkijos, Meksikos ir Kubos kino kūrėjams. Šiame subtiliai gyvenimą stebinčiame filme vaizduojama Casa Blanca – ties Havanos įlanka įsikūręs žvejų kaimelis. 76-erių Nelsa ir 37-erių jos sūnus Vladimiras dalinasi kambarėlį sename name. Nelsa pusiau paralyžiuota, sunkiai vaikšto. Vladimiras turi Dauno sindromą ir aistringai domisi pasauliu, todėl dienų dienas leidžia šmirinėdamas po apylinkes, geria romą ir linksminasi su vietiniais žvejais. Vladimiras vienintelis rūpinasi silpstančia Nelsa, o ši – vienintelė sergsti lengvai į bėdas pakliūnantį Vladimirą.

Filmas „Prisijaukinti liūtą” (rež. Erinnisse Rebisz, Patryk Rebisz) tai Lenkijos ir JAV koprodukcija. Vizualiai įspūdingas filmas, pasakoja apie tris menininkus, kurių istorijos skatina permąstyti visuomenėje įsitvirtinusią negalios sampratą, pažvelgti į individualų kūrėjo santykį su menu, savirealizacijos svarbą žmogaus gyvenime. Į festivalį atvyksta šio filmo kūrėjai, susitikimai vyks Vilniuje spalio 19 d. 19.00 Pilaitės bendruomenės centre „Beepart”,  20 d. 18.30 „Multikino”, ir Kaune spalio 21 d. 18.00 kine „Cinamon“.

Daugiau informacijos: www.nepatoguskinas.lt ir www.lenkijosinstitutas.lt

Parašykite komentarą