Meno aukcionuose dalyvauja ir virtualiai

Spalio 6 dieną meno mėgėjai rinkosi į ketvirtąjį „Arkadija“ dailės aukcioną Kaune. Čia jie galėjo rinktis iš daugiau nei 100 meno kūrinių, tarp kurių buvo ir Salvadoro Dali, Pablo Picaso, Kazio Šimonio ar kitų puikiai žinomų menininkų darbų. Ketvirtą kartą rengiamo aukciono organizatoriai pastebi, kad vis dažniau dalyviai išreiškia norą kūrinius įsigyti neiškeldami kojų iš namų.

 Su „Arkadija“ aukciono organizatore, dailėtyrininke Rimantė Maldyte kalbėjomės apie daugiausia Lietuvos kolekcininkų dėmesio sulaukiančius kūrinius, Lietuvos aukcionų rinkos permainas bei naujoves.

Įvyko jau ketvirtasis „Arkadija“ dailės aukcionas Kaune. Kokie įspūdžiai iš jo?Jaučiame išaugusį susidomėjimą meno kūriniais. Brangiausio pradinė kaina buvo 14 tūkstančių, pigiausių siekė vos kelias dešimtis eurų. Dėmesio sulaukė tiek užsienio, tiek Lietuvos autorių kūriniai. Ypač populiarūs buvo 19 a. religinės tematikos paveikslai. Charakteringas Lietuvos dailei Šv. Kazimiero paveikslas buvo parduotas už 990 eurų, vakarų Europos autoriaus J. Hein „Mozės radimas“ – už 3712 eurų.

Šis aukcionas taip pat parodė, kad keičiasi žmonių įpročiai. Vis daugiau dalyvių perka meno kūrinius internetu. Daugėja ir pirkėjų, kurie gyvai apžiūri meno kūrinius, bet patys į aukcioną neatvykstą. Juos aukciono metu atstovauja aukciono darbuotojas.

 Kokiais kūriniais, žanrais Kaune domimasi labiausiai?
Ankstesnių aukcionų metu daugiau dėmesio sulaukė prieškario Lietuvos dailininkų paveikslai. Ženkliai augo Adomo Varno „Jono Basanavičiaus“ portreto kaina – nuo 2000 iki 3200 eurų. Ypač sėkmingas buvo prieškarinio Kazio Šimonio paveikslo „Mergina“ pardavimas, kaina padidėjo nuo 3500 iki 4600 eurų. Taip pat, vienas iš sėkmingiausiai parduotų paveikslų – Vytauto Kasiulio litografija „Trubadūras ant žirgo“, kurios pradinė kaina buvo 550, o pardavimo 1160 eurų.

Kalbėti apie bendrą dalyvių „skonį“ yra sudėtinga. Domėjimasis tam tikrais kūriniais priklauso nuo individualių pirkėjų prioritetų. Vieni domisi tik konkrečių autorių kūryba, kiti tik tam tikros tematikos ir tam tikro laikotarpio kūriniais, pavyzdžiui, religiniais 19 a. pab. – 20 a. 1 p. paveikslais, treti ieško prie konkretaus interjero tinkančių darbų, kreipia dėmesį į siužetą, formatą ir koloristiką. Yra ir pirkėjų grupė, kurie domisi tik meno kūriniais, kurių vertė laikui bėgant neabejotinai augs. Jiems meno kūriniai yra investicijos forma.

Bet yra ir nemažai žmonių, kurie intuityviai jaučia vieną iš esminių dailės funkcijų, ieško meno kūrinių skleidžiamo grožio, harmonijos ir renkasi paveikslą, kuris jiems yra tiesiog gražus, į kurį žiūrint žmogui atsigauna širdis.

Aukcionui pasirinkote Kauną, kas paskatino imtis tokio sprendimo?
Lietuvos dailė be šio miesto neįsivaizduojama. Kauno mieste įsikūrusių meno mokyklos dėstytojų ir absolventų kūryba sudaro moderniosios Lietuvos dailės pagrindą. Kauniečiai tikrai turi kuo didžiuotis. Čia gyveno, dėstė ir kūrė šiuo metu labiausiai kolekcionierių mėgstami dailininkai, tokie kaip Petras Kalpokas, Adomas Varnas, Vladas Didžiokas, Adomas Galdikas, Stasys Ušinskas, Jonas Šileika, Kajetonas Skėrius ir daugelis kitų.

Tikiuosi, kad pastovių aukcionų organizavimas Kaune padės atgaivinti kauniečių susidomėjimą daile, paskatins daugiau žmonių ir įmonių kolekcionuoti meno kūrinius ,atrasti šią investavimo formą. Vis gerėjantys „Arkadija“ aukciono rezultatai tik patvirtina, kad Kaune meno aukcionas yra laukiamas ir reikalingas. Anksčiau norint sudalyvauti meno aukcione kolekcionieriams tekdavo vykti į Vilnių.

Aktyviai stebite vakarų aukcionus. Kokių pokyčių galime tikėtis ir Lietuvoje?Viena, tai vis aktyvesnis aukcionų kėlimasis į internetą. Mes taip pat siūlome kūrinius apžiūrėti ir užsisakyti internetu, aukcione dalyvauti nuotoliniu būdu.

Kitas pastebėjimas, tai užsienio šalyse, netgi kaimyninėje Lenkijoje, jau seniai meno kūrinius kolekcionuoja ir savo meno kolekcijas kaupia ne tik pavieniai kolekcionieriai, tačiau ir įvairios įmonės ar įstaigos. Lietuvoje šis reiškinys įmonių tarpe dar nėra pakankamai paplitęs ir jų sienas dažnai puošia abejotinos kokybės paveikslai, kurie vėliau būna parduodami už kur kas žemesnę kainą, nei buvo įsigyti. Šiuo metu Lietuvoje jau yra specialistų, kurie gali padėti formuoti privačias meno kolekcijas įmonėms ar surasti norimus kūrinius privatiems meno mėgėjams.

Jaučiame ir suaktyvėjimą tarp norinčių sužinoti, kiek verti jų asmeninėje kolekcijoje saugomi meno kūriniai.

Parašykite komentarą