Europso reikalų komiteto nariai Europos Parlamente nuosekliai atstovavo Lietuvos pozicijas

Pridedama Europos reikalų komiteto biuro nuotrauka.

Spalio 12 d. Europos Parlamente Briuselyje (Belgijos Karalystė) vyko Europos Parlamento Užimtumo ir socialinių reikalų komiteto (EMPL) organizuotas tarpparlamentinis posėdis „Tikslinga darbuotojų komandiravimo taisyklių peržiūra“. Europos Komisijos narė Mariana Tisen (Marianne Thyssen), atsakinga už Užimtumo, socialinius reikalus, gebėjimus ir darbo jėgos judumą, pristatė Europos Komisijos argumentus, kodėl Komisija iš naujo nepersvarstė, nepakeitė ar nepapildė 2016 m. kovo 9 d. pateikto pasiūlymo dėl Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos, iš dalies keičiančios 1996 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 96/71/EB dėl darbuotojų komandiravimo paslaugų teikimo sistemoje KOM/2016/128 (toliau–Pasiūlymas), dėl kurio buvo pradėta „geltonosios kortelės“ procedūra, kai 11 valstybių narių parlamentų tame tarpe ir Lietuvos Respublikos Seimas pareiškė, kad ES Pasiūlymas priimti teisės aktą prieštarauja subsidiarumo principui.

Pasiūlymo svarstymas šiuo metu persikėlė į Europos Parlamentą. Prieš pristatant Pasiūlymą EP Užimtumo ir socialinių reikalų komitete buvo organizuotas šis tarpparlamentinis posėdis, siekiant išklausyti visų valstybių narių parlamentų nuomones ir argumentus dėl Pasiūlymo. Lietuvos Respublikos Seimą susitikime atstovavo Europos reikalų komiteto nariai, atsakingi už socialinę politiką, Kęstutis Masiulis ir Mečislovas Zasčiurinskas.

Pasisakydamas tarpparlamentiniame posėdyje M. Zasčiurinskas akcentavo, kad Lietuvos Respublikos parlamentas nuosekliai, tvirtai ir apgalvotai laikosi pozicijos, kad šis Pasiūlymas prieštarauja subsidiarumo principui ir yra nepalankus Lietuvai. Jis akcentavo, kad Pasiūlyme deklaruojamas „vienodo užmokesčio už tą patį darbą toje pačioje vietoje principas“ labai gražus, tačiau pats Pasiūlymas mažina konkurencingumą, o darbščius ir kvalifikuotus Rytų Europos darbuotojus išstumia iš Europos Sąjungos bendros rinkos.

Š. m. lapkričio 8 d. Europos Parlamento Užimtumo ir socialinių reikalų komitetas pradės svarstyti Pasiūlymą, o galutinis balsavimas šiame komitete dėl Pasiūlymo numatytas  2017 m. balandžio mėnesį.

EMPL posėdžio vaizdo įrašą galite peržiūrėti čia. Seimo narys M. Zasčiurinskas pasisako nuo 16 val. 42 min.

Parašykite komentarą