Apsaugai nuo triukšmo – akustinės akmens vatos plokštės ROCKSONIC SUPER

Sparčiai tobulėjant technologijoms, mechanizavus pramonės ir žemės ūkio gamybą, didėjant transporto srautams miestuose ir gyvenvietėse, modernėjant buitinei technikai, didėja ir triukšmas. Ypač tai jaučia pramonės įmonių darbuotojai, transporto priemonių vairuotojai ir jų keleiviai, nerenovuotų senos statybos daugiabučių namų gyventojai, restoranų, kavinių, pasilinksminimo vietų lankytojai.

Daugumoje miestų ir gyvenviečių triukšmas pagrįstai laikomas viena iš svarbiausių ekologinių problemų. Siekiant išvengti triukšmo, atitvarų šiluminei ir garso izoliacijai patariama naudoti efektyvias ir gerai garsą sugeriančias akmens vatos plokštes.

Sukelia nemalonius pojūčius

Garsas – mechaniniai oro bangavimai, kurie kaip vibracija patenka į žmogaus ausį. Garsą sukelia bet koks virpantis kūnas. Triukšmu vadiname netvarkingą, įvairaus stiprumo ir dažnio garso bangų mišinį, neįprastą žmogaus klausai, sukeliantį nemalonius pojūčius. Pasaulio sveikatos organizacija nurodo triukšmo padarinius sveikatai: pažeidžia klausą, sutrikdo miegą, skatina streso hormonų išskyrimą, kelia nepasitenkinimą, turi įtakos kalbos suvokimui ir neigiamai veikia mokymo procesą, protinių užduočių atlikimą, socialinę elgseną. Triukšmas trukdo darbui, poilsiui, neigiamai veikia žmonių sveikatą.

Triukšmo poveikis organizme kaupiasi ir visų pirma pakenkiama nervų, kraujotakos, virškinimo sistemoms, labai susilpnėja imuninė sistema. Visa tai vyksta dar iki klausos sutrikimo atsiradimo ir dažnai klaidina gydytojus nustatant daugelio sunkiai gydomų ligų priežastis. Pažeidžia centrinę nervų sistemą, dėl to dažnai skauda galvą, blogėja atmintis, greičiau pavargstama. Į triukšmą reaguoja širdies ir kraujagyslių sistema.

Pertvarų oro garso izoliavimas

Apsauga nuo gretimose patalpose skleidžiamo triukšmo užtikrinama pastato vidinių atitvarinių konstrukcijų ore sklindančio garso izoliavimu bei perdangų smūgio garso izoliavimu, o apsaugą nuo išorėje skleidžiamo triukšmo užtikrina pastato fasadų (išorinių atitvarinių konstrukcijų) ore sklindančio garso izoliavimas.

Lietuvoje atitvarinių konstrukcijų garso izoliavimo kokybei aprašyti naudojama penkių A, B, C, D ir E garso (akustinio komforto) klasių sistema (pagal STR 2.01.07:2003 „Pastatų vidaus ir išorės aplinkos apsauga nuo triukšmo“). Naujai statomiems gyvenamiesiems pastatams privalomi C garso klasės reikalavimai. Rekonstruojamiems ar kapitališkai remontuojamiems pastatams – žemiausia E klasės kategorija.

Atitvarinių konstrukcijų garso izoliacinės savybės dažniausiai priklauso nuo jų „masės“, tačiau dažnai didinti konstrukcijų masę netikslinga, tad reikia naudoti medžiagas, pasižyminčias geromis akustinėmis savybėmis. Vidaus pertvarų ore sklindančio garso izoliavimu labiausiai paplitusios ir lengvai įrengiamos karkasinės pertvaros su gipso kartono dengiamuoju sluoksniu. Šioje konstrukcijoje „masė“ yra gipso kartono plokštės, o viduje esantis oro tarpas atlieka „spyruoklės“ vaidmenį, todėl pertvaros viduje susidaro horizontalios stovinčios bangos. Siekiant jų išvengti patariama ertmę užpildyti lengva, gerai garsą sugeriančia akmens vatos plokšte, kuri ne tik sugertų triukšmą, bet ir neleistų atsirasti horizontalioms stovinčioms bangoms. Norint pagerinti izoliacijos lygį galimi variantai: didinti ploto vieneto masę, t .y. gipso kartono masę (montuojant kelis sluoksnius) arba storinti užpildą.

Efektyviai sugeria garsą

Akmens vatos plokštės ROCKSONIC SUPER plokštės dėl specialaus plaušų išdėstymo minimaliai arba visai nepraleidžia triukšmo, todėl naudojamos pertvarų garso izoliacijai. Šių plokščių garso sugertis αw = 0.8, kai storis 50-99 mm ir αw = 1.0, kai storis 100-200 mm.
ROCKSONIC SUPER, pilnai užpildydamos ertmes metalinių ir medinių karkasų pertvarose, užtikrina gerokai aukštesnį garso izoliacijos lygį, palyginus su kitomis plokštėmis, naudojamomis tose pačiose konstrukcijose. Be to, gaminys pats išlaiko formą, todėl nesusmunka ir nesukrenta pertvaros konstrukcijos viduje, taip sukurdamas triukšmo tiltus.

Universalios paskirties produktas

ROCKSONIC SUPER tinka daugelyje pastato konstrukcijų, kadangi yra universalios paskirties. Akmens vatos plokštės ROCKSONIC SUPER naudojamos karkasinės konstrukcijos vertikalių, horizontalių ar nuožulnių atitvarų, kurių neveikia eksploatacinės apkrovos (lengvose karkasinės konstrukcijos sienose, mūrinių trisluoksnių sienų konstrukcijose, palėpėse ar stogo konstrukcijose tarp gegnių, papildomo sienų šiltinimo karkasinėse konstrukcijose, tarpaukštinėse perdangose ir grindyse virš rūsio), šiluminei ir garso izoliacijai.

Įrengiant pertvaras didžiulę įtaką jų akustinei izoliacijai turi konstrukcinių sprendinių detalės, pertvaros vietos nustatymas ir kruopštus jos įrengimas.

Parašykite komentarą