Lietuva konsoliduos valstybės informacinių išteklių infrastruktūrą

Siekiant viešajame sektoriuje efektyviau naudoti informacinių išteklių resursus, užtikrinti duomenų saugumą ir taupyti lėšas, Lietuvoje numatoma konsoliduoti valstybės informacinių išteklių infrastruktūrą ir naudotis debesijos paslaugomis. Šiam tikslui svarbiems teisės aktams šiandien pritarė Vyriausybė.

 Pažymėtina, kad valstybės informacinių išteklių (VII) infrastruktūros konsolidavimas Lietuvoje yra visiškai nauja veiklos sritis, kuri iki šiol nebuvo reglamentuota. Siekiant konsoliduoti VII infrastruktūrą ir optimizuoti jos valdymą, bendradarbiauja visos šalies ministerijos ir kitos valstybės institucijos. Šį darbą koordinuoja Susisiekimo ministerija.

 Šiandien Vyriausybė patvirtino tris dokumentus, nustatančius VII infrastruktūros naudojimo, veiklos tęstinumo ir kitų konsolidavimui svarbių veiksmų tvarką ir sąlygas. Pirmasis dokumentas yra  Valstybės informacinių išteklių infrastruktūros naudojimo ir veiklos tęstinumo laikinosios tvarkos aprašas, nustatantis, kaip iki konsolidavimo Vyriausybei atskaitingos valstybės institucijos naudosis turima valstybės informacinių išteklių infrastruktūra. Antrasis dokumentas – Bendrųjų veiklos ir organizacinių reikalavimų valstybės debesijos paslaugų teikėjams aprašas, kuriuo nustatomos vienodos valstybės debesijos paslaugų teikėjų valdymo ir debesijos paslaugų teikimo sąlygos. Trečiasis dokumentas – Valstybės informacinėms sistemoms ir registrams tvarkyti reikalingų valstybės debesijos paslaugų teikėjų teikiamų debesijos paslaugų nustatymo principų ir sąlygų aprašas, kuriuo siekiama, kad institucijų pasirinktos debesijos paslaugos atitiktų jų poreikius ir šias paslaugas teiktų tam reikalingą kompetenciją turintys valstybės debesijos paslaugų teikėjai.

 Vyriausybės nutarimu nustatyta, kad Vyriausybei atskaitingos valstybės institucijos, valstybės įstaigos, valstybės įmonės, viešosios įstaigos, steigiančios, kuriančios ir (arba) tvarkančios valstybės registrus, kadastrus, žinybinius registrus ir valstybės informacines sistemas bei svarbius valstybės informacinius išteklius, kurdamos, plėsdamos ar modernizuodamos turimą VII infrastruktūrą turės naudotis valstybės debesijos paslaugų teikėjų paslaugomis. Debesijos paslaugomis valstybės institucijos ir įstaigos  privalės naudotis prireikus atnaujinti, išplėsti ar modernizuoti jų iki šiol savarankiškai įsigytą VII infrastruktūrą. Tai bus vykdoma per specialų debesijos paslaugų katalogą, taip užtikrinant tinkamas paslaugų teikimo sąlygas ir jų teikimo stebėseną.

 Konsolidavimas iš esmės pakeis VII valdymą ir naudojimą. Šiuo metu valstybės informaciniai resursai kaupiami 99 duomenų centruose, kiekvienas jų naudoja savo serverius ir programinę įrangą. Konsolidavus VII infrastruktūrą, keturi paskirtieji debesijos paslaugų teikėjai įrangą ir duomenis kaups 2 duomenų centruose bei viename atsarginiame duomenų centre. Valstybės institucijoms nebereikės pačioms rūpintis IT infrastruktūros plėtra, eksploatavimu ir atnaujinimu, jos galės naudotis valstybės turima programine įranga, bus suvienodinti valdymo procesai. Visa tai padės taupyti lėšas, užtikrinti reikiamą duomenų saugos lygį ir sudarys palankesnes sąlygas valstybės turimų duomenų pagrindu kurti ir teikti pažangias sudėtines elektronines paslaugas.

 VII infrastruktūra konsoliduojama ir kitose Baltijos bei Europos Sąjungos šalyse. Latvija, šiuo metu pradedanti konsolidavimo procesą, planuoja išteklius konsoliduoti 5 duomenų centruose, Estija –  viename.

Parašykite komentarą