Mažėja emocinių paskolų – gyventojai rečiau skolinasi atostogoms ir vestuvėms

Nepaisant augančios vartojimo paskolos paklausos, banko ekspertai pastebi, kad gyventojai tai daro apgalvotai – mažėja, taip vadinamų, emocinių paskolų, kai skolinamasi geresniam telefonui ar atostogoms. Šiemet augo ne tik išduodamų vartojimo paskolų skaičius, bet ir jų dydis. Per 9 šių metų mėnesius, lyginant su atitinkamu laikotarpiu pernai, DNB bankas išdavė 13 proc. daugiau paskolų.

DNB banko klientų apklausos duomenimis, daugiausiai gyventojų skolinasi norėdami atsinaujinti savo būstą ir pasigerinti gyvenimo kokybę. 34,6 proc. paskolą yra pasiėmę būsto įrengimui, remontui ar naujai buitinei technikai ir baldams įsigyti. Antroje vietoje – paskola automobilio įsigijimui, ja teigia pasinaudoję 18 proc. apklaustųjų. Mažiausiai gyventojų į banką kreipiasi norėdami pasiskolinti savo ar vaikų vestuvėms (0,5 proc.), ketindami padėti artimiesiems (0,5 proc.) ir atostogoms (1 proc.).

„Šios tendencijos rodo, kad gyventojai vis dažniau galvoja apie gaunamą ilgalaikę vertę, todėl dažniau skolinasi būsto atnaujinimui, o, pavyzdžiui, atostogoms ar vestuvėms, susitaupo. Skaičiai, rodantys mažėjantį norą skolintis ne pirmo būtinumo prekėms, kalba apie didėjantį gyventojų finansinį raštingumą“, – sako DNB banko Kredito paslaugų departamento vadovė Irma Stankevičienė.

Anot jos, pastebimai keičiasi gyventojų skolinimosi įpročiai – jie atsakingai planuoja pajamas ir išlaidas – 98,5 proc. klientų paskolą grąžina laiku. Ženkliai sumažėjo suteiktų paskolų skaičius jaunesnio amžiaus klientams iki 26 metų. Galima daryti prielaidą, kad klientai nenori prisiimti papildomų finansinių įsipareigojimų, kol neturi būsto paskolos.

Paprašyti įvertinti tikimybę, kam labiausiai gali atsirasti poreikis pasiskolinti ateityje, daugiausiai nurodė gydymosi išlaidas (21 proc.) ir būsto remontą (20 proc.). Gyventojai teigia niekada nesiskolintų dovanoms (91 proc.), atostogoms (81 proc.) ir kelionei (78 proc.).

Dažniau vartojimo paskolas ima šeimas kuriantys 27-33 metų ir buitį gerinantys 44-55 metų klientai. Vidutiniškai skolinamasi 3,5 metų laikotarpiui. Klientų apklausos duomenimis, pagrindinis kriterijus imant paskolą yra palūkanų dydis, antroje vietoje – terminas, per kurį reikės grąžinti paskolą. Į klausimą, koks banko įrankis skolinimuisi yra patogiausiais, dauguma nurodė vartojimo paskolą (37 proc.) ir kredito kortelę (16 proc.).

Parašykite komentarą