„Enerstenos“ įmonių grupė įgyvendina išskirtinį projektą Danijoje

Enerstenosįmonių grupė Danijai pagamino kondensacinius ekonomaizerius gamtines dujas deginantiems energetiniams blokams. Kiek žinoma, tai yra pirmieji lietuviški dujiniai ekonomaizeriai ne tik šioje šalyje, bet ir visoje Vakarų rinkoje. Danijos miesto Silkeborg šilumos tinklams Enerstenos įmonių grupė suprojektavo ir pagamino dujinius kondensacinius ekonomaizerius dviem energetiniams blokams. Kiekvienas energetinis blokas yra 200 MW galios. Tokios galios užtektų apšildyti daugiau nei pusei Kauno miesto. Šiemet pavasarį pasirašytoje sutartyje numatytus darbus planuojama baigti 2017 m. vasarą.

 „Projektas Danijoje – pirmasis „Enerstenos“ įmonių grupės dujinio kondensacinio ekonomaizerio užsakymas Vakarų rinkai. Tai įrodo, jog vis didėja pasitikėjimas Lietuvoje gaminama įranga ir mūsų šalies profesionalų patirtimi energetikos sektoriuje. Mūsų tikslas ir toliau užsienio rinkoms skleisti žinią apie lietuviškos katilinių įrangos patikimumą, privalumus, inžinerinius pasiekimus ir didinti įmonių grupės eksporto plėtrą“, – teigia UAB „Enerstenos grupė“ generalinis direktorius Virginijus Ramanauskas.

Šis užsakymas „Enerstenos“ įmonių grupei – išskirtinis. Danijos miesto šilumos tinklams pagamintiems ekonomaizeriams buvo iškelti aukšti technologiniai ir kokybiniai reikalavimai. Buvo atlikti sudėtingi skaičiavimai, ieškota naujo individualaus sprendimo projektavimui ir gamybai. Būtent „Enerstenos“ įmonių grupės pasiūlytas sprendimas užsakovams buvo priimtiniausias. Atstovai iš Švedijos ir Danijos prieš pradedant bendradarbiavimą ir jo metu ne kartą lankėsi „Enerstenos“ įmonių grupėje, kad įsitikintų gaminamos produkcijos kokybe.

Gaminami ekonomaizeriai išsiskyrė savo dydžiu. Kiekvienas iš jų yra net 12 m ilgio, 14 m aukščio ir 5 m pločio. Jų gamybai sunaudota apie 200 km vamzdelių, o kiekvienas ekonomaizeris svėrė beveik po 200 tonų. Dėl dydžio įranga iš Lietuvos buvo išvežama dalimis, o pakrauti vilkikai su specialia palyda išvykdavo vėlai vakare specialiai suplanuotu maršrutu. Rugsėjo mėnesį į Daniją jau išvyko 8 vilkikai su pagamintomis kondensacinių ekonomaizerių dalimis. Paskutinės įrangos dalys 4 vilkikais į Silkeborg miestą išvežtos spalį. Jau lapkričio pradžioje kondensaciniai ekonomaizeriai bus pilnai surinkti ir pastatyti ant pamatų, o pavasarį atliekami paleidimo-derinimo darbai.

„Dar vienas šio projekto išskirtinumų – jo tarptautiškumas. Kondensacinius ekomomaizerius projektuojame ir gaminame „Enerstena“ įmonių grupėje Lietuvoje, generalinis rangovas yra Švedijos kompanija „Midroc Automation“, koordinatorius – šios švedų kompanijos padalinio Vokietijoje darbuotojas, o užsakovas – Danijos miesto Silkeborg šilumos tinklai. Taigi susiduriame ne tik su technologiškai sudėtingu projektu, tačiau ir įsiliejame į tarptautinį energetikos įmonių tinklą“, – tikina V. Ramanauskas.

 „Enerstenos“ įmonių grupę sudaro septynios bendrovės Lietuvoje, taip pat įmonės Suomijoje, Latvijoje, Estijoje ir Ukrainoje. „Enerstenos grupė“ yra viena didžiausių energetikos įmonių Baltijos šalyse. Įmonė teikia efektyviausius energijos gamybos sprendimus: projektuoja ir gamina biokuro katilus, kondensacinius ekonomaizerius, pakuras ir kitą technologinę biokuro katilinių ir dujinio–skysto kuro katilinių įrangą. Metinė „Enerstenos“ įmonių grupės apyvarta 2015 m. siekė 28 mln. eurų, įmonių grupėje dirba beveik 340 darbuotojų. Be veiklos Lietuvoje „Enerstenos grupė“ vykdo projektus Baltarusijoje, Ukrainoje, Latvijoje, Lenkijoje, Prancūzijoje.

Parašykite komentarą