Raimondos Sereikaitės paroda „Trimitas“ Panevėžyje

Iki lapkričio 27 d. Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre veiks jaunosios kartos skulptorės Raimondos Sereikaitės vieno objekto paroda „Trimitas“. Ši paroda – viena pirmųjų menininkės gimtajame mieste Panevėžyje. Skulptorė teigia, kad džiaugiasi kiekviena galimybe savo darbus pristatyti gimtajame mieste. Taip pat priduria, kad objektas turėtų nustebinti savo forma, spalva, dydžiu, metalinės konstrukcijos ir audinio jungtimi.

Pasak Raimondos Sereikaitės, „Trimitas“ – tai objektas kilęs iš vaizdinio atsiminimo ir nuo jo nutolęs. Šis vaizdas – labai konkreti urbanistinės/industrinės architektūros detalė, dėl savo neįprastos formos ir neaiškios paskirties tapusi (pa)sąmonės traukos objektu. Galutinis objektas nėra bandymas tą formą atkurti, tai nėra kūrinio tikslas, tuo labiau, kad atsiminimas tapo miglotu ir fragmentišku. Tai greičiau bandymas užfiksuoti formos „krūvį“ ir ištransliuoti jį čia ir dabar. Taigi šiame kūrinyje esamasis laikas tampa tiek pat svarbus, kiek ir būtasis – teišlikęs atmintyje, o pats objektas vis labiau autonomiškas nuo pirminio vaizdo.

Raimonda Sereikaitė Vilniaus dailės akademijoje baigė skulptūros bakalauro ir magistrantūros studijas. Jaunosios kartos skulptorė savo meninę veiklą dažniausiai realizuoja tūriniuose objektuose, nors jos kūrybiniame lauke galima atpažinti ir instaliacinio meno padarinių. R. Sereikaitė savo dėmesį koncentruoja į tris jai skulptūroje svarbiausius aspektus: spalvą, formą, dydį/tūrį, o idėjų semiasi iš urbanistinės architektūros, pop kultūros ir feministinės minties. Taip pat skulptorės kūrybai būdingos žaidimo, per(si)renginėjimo-travesti strategijos. Savo kūriniais Sereikaitė neretai perfrazuoja istorinių meno judėjimų strategijas ir stilius (pvz., baroko, modernizmo, poparto), tokiu būdu teigdama kūrinio atvirumo idėją ir skatindama žiūrovą „įsijaustį“ į interpretacijų žaidimą. Nuo 2010 m. Raimonda Sereikaitė dalyvauja įvairiose grupinėse parodose Europoje ir Gruzijoje.

Parašykite komentarą