Kultūros ministerijos garbės ženklas ,,Nešk savo šviesą ir tikėk“ įteiktas archyvarei Neringai Češkevičiūtei

Kultūros ministerijos garbės ženklu ,,Nešk savo šviesą ir tikėk“ apdovanota Lietuvos valstybės istorijos archyvo Informacijos ir sklaidos skyriaus vedėja Neringa Češkevičiūtė. Aukščiausią ministerijos apdovanojimą lapkričio 15 dieną N. Češkevičiūtei įteikė kultūros viceministras Romas Jarockis.

N.Češkevičūtė apdovanota už įvairiapusę profesinę ir visuomeninę veiklą, už svarų indėlį ir ypatingus nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui, už iniciatyvas, inspiruojančias bendruomenę pozityviai veiklai, už asmeninę atsakomybę, kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką.

„Neringa Češkevičiūtė – didelę profesinę patirtį sukaupusi archyvarė, istorikė, kuri savo žiniomis nuoširdžiai dalijasi su Lietuvos ir užsienio kolegomis, Viniaus universiteto ir Lietuvos edukologijos universiteto Istorijos fakultetų studentais. Jos profesinė ir visuomeninė veikla įkvepia aktyviai domėtis istorija“, – įteikdamas apdovanojimą sakė R. Jarockis.

1982 m. baigusi Vilniaus universiteto Istorijos fakultetą, Neringa Češkevičiūtė pradėjo dirbti Lietuvos valstybės istorijos archyve antros kategorijos archyviste. 1990 m. buvo paskirta šio archyvo Dokumentų panaudojimo ir publikacijų skyriaus vedėja, 1993–2012 m. vadovavo Rusijos imperijos įstaigų dokumentų skyriui, nuo 2012 m. vadovauja Informacijos ir sklaidos skyriui.

Archyvarė yra parengusi per pusšimtį publikacijų apie Lietuvos valstybės istorijos archyve saugomus unikalius dokumentus, archyvaro profesijos svarbą šiuolaikinėje visuomenėje, genealoginės paieškos kelius ir klystkelius. Iš reikšmingesnių publikacijų paminėtinos tokios kaip „Lietuvos centrinio valstybinio istorijos archyvo fondų žinynas“ (1990, 240 psl.), straipsniai ir dokumentų vertimai su anotacijomis leidiniui „1863–1864 metai Lietuvoje: straipsniai ir dokumentai“ (1991, 130 psl.). Ji yra išvertusi iš rusų, lenkų ir gudų (baltarusių) kalbų apie 200 Lietuvos valstybės istorijos archyvo ir Lietuvos nacionalinio muziejaus saugomų istorinių šaltinių dokumentų leidiniui „1863–1864 metų sukilimas Lietuvoje“ (2013, 494 psl.). N. Češkevičūtė taip pat yra skaičiusi eilę paskaitų ir pranešimų mokslinėse konferencijose Lietuvoje ir užsienyje.

Nuo 2009 m. N. Češkevičiūtė yra išrinkta Archyvarų asociacijos valdybos pirmininke. Ji taip pat yra Lietuvos genealogijos ir heraldikos draugijos garbės narė.

Parašykite komentarą