Lietuva uždegė žalią šviesą Konvencijos dėl darbo žvejybos sektoriuje įsigaliojimui

Šiandien, lapkričio 16 d. Lietuvos nuolatinis atstovas prie Jungtinių Tautų biuro ir kitų tarptautinių organizacijų Ženevoje ambasadorius Andrius Krivas oficialiai įteikė Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasirašytus ratifikacinius raštus dėl Konvencijos dėl darbo žvejybos sektoriuje ratifikavimo Tarptautinės darbo organizacijos patarėjui teisės klausimais Georges P. Politakis. Tai buvo paskutinis reikalingas parašas, siekiant Konvencijos įsigaliojimo.

Ši Konvencija įsigalios 2017 m. lapkričio 16 d. – praėjus 12 mėnesių nuo tada, kai dešimties valstybių narių, iš kurių aštuonios yra pakrantės valstybės, ratifikavimo dokumentus įregistruos Tarptautinės darbo organizacijos generalinis direktorius. Lietuva tapo 10-ta valstybe, ratifikavusia Konvenciją.

Tarptautinės darbo organizacijos, kurioje Lietuvos interesus atstovauja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, konvencija dėl darbo žvejybos sektoriuje Nr. 188 yra didelis indėlis į saugesnį ir tvaresnį žvejybos sektorių – ja skatinamas tinkamas žvejų darbas ir sąžiningesnė žvejybos laivų savininkų konkurencija.

Įvertinant žvejybą, kaip pavojingą profesiją palyginti su kitomis profesijomis, Konvencija užtikrina minimalius reikalavimus žvejams, taikomus darbui laive, darbo sąlygoms, apgyvendinimui ir maitinimui, darbuotojų saugai ir sveikatos apsaugai, medicinos priežiūrai ir socialinei apsaugai.

Konvencija taikoma visiems žvejams ir visiems žvejybos laivams, dalyvaujantiems komercinėse žvejybos operacijose (komercinė žvejyba Konvencijos prasme – visos žvejybos operacijos upėse, ežeruose ar kanaluose, išskyrus žvejybą pragyvenimui ir poilsinę žvejybą).

Valstybė, ratifikuodama Konvenciją, įsipareigoja iki jos įsigaliojimo dienos visiškai ir iki galo įgyvendinti jos nuostatas, kad garantuotų visiems žvejams teisę į tinkamą darbą. Vyriausybės paskirtos atsakingos institucijos per 12 mėnesių parengs visus teisės aktų projektus reikalingus tinkamam Konvencijos įgyvendinimui.

Ši Konvencija Nr. 188 pakeičia net keturias anksčiau priimtas konvencijas: 1959 m. Minimalaus amžiaus (žvejų) konvenciją (Nr. 112), 1959 m. Sveikatos patikrinimo (žvejų) konvenciją (Nr. 113), 1959 m. Žvejų darbo sutarčių konvenciją (Nr. 114) ir 1966 m. Įgulos narių (žvejų) apgyvendinimo konvenciją (Nr. 126).

Tarptautinė darbo organizacija yra specializuota Jungtinių Tautų agentūra, vienijanti 187 valstybes nares ir siekianti visame pasaulyje didinti socialinį teisingumą dirbančių žmonių atžvilgiu. Lietuva prie organizacijos prisijungė 1921 m.

2016 m. gruodžio mėnesį bus priimta Europos Sąjungos Tarybos direktyva, kuria įgyvendinamas socialinių partnerių susitarimas perkelti Konvencijos nuostatas į ES teisę.

Ryšių su visuomene skyrius, tel.: (8 5) 266 8191, 266 4258.

Parašykite komentarą