Lietuvoje – didžiausias tarptautinis atsakingo verslo renginys. O kiek drąsūs esame būti atsakingi?

Lapkričio 24 d. vyks didžiausia Lietuvoje tarptautinė atsakingo verslo konferencija „Atsakomybės vertė verslui, visuomenei, valstybei“. Į šalies Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamą renginį užsiregistravo per 170 dalyvių iš Lietuvos ir kitų šalių. Pagrindinis renginio pranešėjas – Alan‘as AtKisson‘as, ekspertas, Jungtinių Tautų, Europos Komisijos, vyriausybių nepriklausomas konsultantas darnaus vystymosi ir tvarumo klausimais.

„Atsakingam verslui kasmet vis daugiau dėmesio – tai džiugina. Pasaulyje vykstantys pokyčiai įpareigoja keistis visus, verslas yra esminė darnaus vystymosi prielaida, be jo aktyvaus įsitraukimo sėkminga ateitis tiesiog negalima“, – sako Audronė Alijošiutė, Lietuvos atsakingo verslo asociacijos (LAVA) direktorė.

Pasak A. Alijošiutės, dilemą, ar verslo atsakomybė turi būti savanoriška, ar privaloma, Europa išsprendė reguliavimo keliu: turime direktyvą, kuri įsigalioja šį gruodį. „Klausimas – kiek drąsūs mes esame ją perkelti ir reguliuoti verslą, paskatinti jį būti labiau atsakingu? Kai kurios šalys yra nusiteikusios ryžtingai. Pavyzdžiui. Švedijos kongresas nutarė, kad vietoj privalomų 100 įmonių direktyvą taikys 1600. Kodėl? Nes neabejoja, jog tvarumas padidina konkurencingumą ir yra išskirtinis, vertę kuriantis šalies įmonių bruožas. Daugybė organizacijų ir Lietuvoje rengia darnaus vystymosi ataskaitas. Mūsų šalyje šios direktyvos perkėlimas įpareigos vos keliasdešimt įmonių raportuoti apie savo veiklos poveikį aplinkai, visuomenei, darbuotojams. Ar tai nėra žingsnis atgal?“, – klausia LAVA vadovė.

„Verslo atsakomybė stiprina Šiaurės šalių ir Lietuvos vertybinius ryšius. Šiaurės šalyse atsakingo verslo tradicijos – ilgametės, nepaisant to, kad čia taip pat susiduriama su iššūkiais. Socialinių, aplinkosaugos ir etinių iššūkių įtraukimas į verslo strategijas yra tapusi visuotine norma. Mūsų tikslas – padėti didinti pasitikėjimą Lietuvos verslu remiantis šiaurietiška patirtimi, auginti jo konkurencingumą per nefinansinę vertę“, – teigia Šiaurės ministrų tarybos biuro direktorius Bo Harald‘as Tillberg‘as.

Kitų šalių pavyzdžiai ragina dar labiau pasitempti. Pagrindinis renginio pranešėjas A. AtKisson‘as, Prezidentūroje vyksiančioje konferencijoje kalbėsiantis apie tvarumą, kaip verslo strateginį pranašumą ir nagrinėsiantis mūsų šalies situaciją, į Lietuvą atvyksta tiesiai iš apskritojo stalo diskusijų Vokietijos vyriausybėje, kur svarstyti darnaus vystymosi tikslų (angl. Sustainable Development Goals) įgyvendinimo klausimai šalyje. Dėl šių tikslų pasaulio šalys sutarė Paryžiuje praėjusių metų rugsėjį, o šių metų balandį Prezidentė Dalia Grybauskaitė, drauge su 165 kitų šalių lyderiais pasirašė Niujorke. Tad Vokietija imasi ryžtingų žingsnių tikslų įgyvendinimo link.

Konferenciją „Atsakomybės vertė verslui, visuomenei, valstybei“ organizuoja LAVA ir „Nordic CSR“ grupė – Danijos, Norvegijos, Švedijos ir Suomijos prekybos rūmai, bei Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje.

Apie Alan‘ą AtKisson‘ą

Alan‘as AtKisson‘as – darnaus vystymosi klausimų ekspertas, daugiau nei 28 m. dirbantis su valstybėmis organizacijomis, įmonėmis, kurios siekia įgyvendinti darnaus vystymosi principus. „AtKisson Group“ įkūrėjas ir vadovas, vienas iš organizacijos „Center for Sustainability Transformation“ steigėjų. Jo sukurtos metodikos VISIS, „Darnumo kompasas“, „Piramidė“ padeda suprasti ir suplanuoti įgyvendinimą idėjų ir uždavinių, kurie iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti neįmanomi. A. AtKisson‘o praktiniuose mokymuose apie sisteminį mąstymą, suinteresuotųjų įtraukimą, darnumo principų taikymą dalyvavo tūkstančiai žmonių. Jis rašo knygas, straipsnius, padedančius geriau suvokti, kaip šiandien siekti darnos, kaip valdyti kompleksinius sistemų pokyčius. 2013 m. tarptautinė darnaus vystymosi profesionalų bendruomenė Alan‘ą AtKisson‘ą pripažino vienu geriausių darnaus vystymosi specialistų pasaulyje.

Apie LAVA

Nacionalinė, nepriklausoma Lietuvos atsakingo verslo asociacija (LAVA) jungia įmones ir organizacijas, kurios remiasi etiškos veiklos principais, gerbia darbuotojų žmogaus ir darbo teises, tausoja aplinką, netoleruoja korupcijos, siekia pilietinės visuomenės kūrimo. Asociacijos misija – skatinti atsakingos veiklos plėtrą, kaip darnaus vystymosi Lietuvoje sąlygą. Nacionalinis atsakingo verslo įmonių tinklas (NAVĮT) Lietuvoje veikia nuo 2005 m., nuo 2013 m. jis tapo Lietuvos atsakingo verslo asociacija (LAVA). Asociacija atstovauja Lietuvai Jungtinių Tautų „Pasaulinio susitarimo“ (angl. United Nations Global Compact) iniciatyvoje, yra „CSR Europe“ (Europos atsakingo verslo asociacija, jungianti apie 10 000 narių Europoje, EK patarėjas verslo atsakomybės klausimais), bendradarbiauja su LR Vyriausybės kanceliarijos Pažangos tarybos sekretoriatu, Skandinavijos pramonės ir prekybos rūmais, atsakingo verslo asociacijomis Baltijos ir Skandinavijos šalyse. Asociacija skatina atsakingos veikos principų plėtrą, formuoja jų kriterijus bei vertės suvokimą visuomenėje ir versle, teikia siūlymus valstybės institucijoms dėl atsakingos veiklos kriterijų, vertinimo, strategijų, programų bei įstatymų, dalijasi patirtimi, padeda diegti atsakingos veiklos principus, teikia metodinę medžiagą, bendradarbiauja su atsakingos veiklos tikslus keliančiomis organizacijomis, analizuoja ir viešina gerosios praktikos pavyzdžius.

Parašykite komentarą