Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijai vadovaus Ričardas Sartatavičius

Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacija (LGSPA) turi naują direktorių – juo paskirtas Ričardas Sartatavičius.

R.Sartatavičius iki šiol ėjo VšĮ „Atviros visuomenės forumas“, leidžiančios žurnalus „IQ“ ir„IQ Life“, generalinio direktoriaus pareigas, o prieš tai dirbo aukštųjų technologijų įmonių grupės „BOD Group“ direktoriumi.

Iki šiol LGSPA direktoriaus pareigas ėjęs atsargos karininkas Gintaris Šatkus iš vadovo pareigų pasitraukė pasibaigus kadencijai. G.Šatkus taip pat lieka dirbti asociacijoje – nuo šiol jis eina LGSPA patarėjo pareigas.

Naujasis LGSPA direktorius R.Sartatavičius sako, kad gynybos ir saugumo pramonė jam yra nauja sritis, tačiau kryptis yra aiški – tęsti pradėtus darbus stiprinant gynybos ir saugumo pramonės sektorių Lietuvoje. LGSPA jis bus atsakingas už vykdomojo darbo organizavimą.

„Gynybos ir saugumo pramonė yra vienas naujausių sektorių šalyje, asociacija taip pat dar nauja. Nepaisant to, jau turime puikių pasiekimų – NATO šalių kariuomenės jau žino, naudoja ir vertina mūsų narių kuriamą gynybos produkciją. Džiaugiamės matydami sparčią sektoriaus plėtrą ir tai, kad Lietuvos gynybos ir saugumo sektorius tampa lygiaverčiu pasaulinės gynybos pramonės žaidėju“, – sako naujasis LGSPA direktorius.

Pasak R.Sartatavičiaus, kokybiška ir vakarietiškus standartus atitinkanti lietuvių gamintojų produkcija gali būti naudinga Lietuvos kariuomenei ir kitoms struktūroms, todėl jis tikisi, kad ateityje didės sinergija tarp Lietuvos gynybos pramonės įmonių bei valstybės institucijų.

Kaip teigia R.Sartatavičius, tai būtų didelė nauda ir valstybei, nes lėšos liktų Lietuvoje ir čia kurtų pridėtinę vertę.

„Ketinu skirti didelį dėmesį tiltui tarp gynybos ir saugumo pramonės bei valstybės institucijų nutiesti, kad abiem pusėms naudingas bendradarbiavimas stiprėtų“, – sakė R.Sartatavičius.

LGSPA vienija apie 50 narių – į asociaciją susibūrusios žinomos Lietuvos ir užsienio bendrovės dirba mokslinių tyrimų, inovacijų ir technologijų, IT, komunikacijų, kibernetinio bei energetinio saugumo srityse, gamina ginkluotę, amuniciją, aprangą ir ekipuotę, teikia oro, vandens ir sausumos karinio transporto priežiūros ir remonto paslaugas, dirba ISTAR (žvalgybos, stebėjimo, taikinių aptikimo) bei rizikos valdymo srityse.

Šiuo metu apie 90 proc. paslaugų bei pagaminamos produkcijos asociacijos nariai eksportuoja.

Prieš keletą mėnesių LGSPA paskelbė apie bendradarbiavimą su pasaulyje gerai žinoma antikorupcijos standartų nustatymo organizacija „TRACE International” – remiantis susitarimu ši tarptautinė organizacija šiuo metu atlieka asociacijos narių finansinį ir teisinį patikrinimą (ang. „due diligence“), o skaidrumo reikalavimus atitinkančios įmonėms įteiks tai patvirtinančius sertifikatus. Taip siekiama didinti komercinį skaidrumą Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės sektoriuje.

Parašykite komentarą