KTU tautinio meno ansamblis „Nemunas“ kviečia į labdaros koncertą „Sušildykime širdis gerumu“

Kauno technologijos universiteto (KTU) tautinio meno ansamblis „Nemunas“ lieka ištikimas tradicijai kasmet kauniečiams žiemą skleisti gerumą bei kalėdinę nuotaiką. Gruodžio 4 d., sekmadienį, 15 val. nemuniečiai, kartu su Maltos ordino pagalbos tarnybos Kauno skyriumi, organizuoja labdaros koncertą „Sušildykime širdis gerumu“. Surinktos aukos bus skiriamos vienišiems seneliams ir vaikams iš socialiai remtinų šeimų. Renginio globėjas – Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistas Liudas Mikalauskas.

Praėjusiais metais, laukiant Kalėdų, KTU tautinio meno ansamblio „Nemunas“ nariai kalėdinę nuotaiką skleidė dainuodami Kauno viešajame transporte. Šiemet, prie gerumo akcijos prisijungė ir maltiečių organizacija, kartu su nemuniečiais pakviesianti miesto gyventojus į labdaros koncertą „Sušildykime širdis gerumu“.

Renginyje skambės šventinę nuotaiką žadinantys kūriniai kalėdine tematika, specialiai šiam koncertui paruoštos ir jau ansamblio „Nemunas“ pamėgtos liaudies dainos ir instrumentiniai kūriniai. Gausus šokėjų būrys atliks įvairių šalies regionų ir autorių liaudies šokio kompozicijas. Kolektyvui taip pat talkins profesionali atlikėja Sandra Lebrikaitė.

Gruodžio 4-osios koncerto dalyviai savo paramą galės atiduoti renginio metu aukodami arba įsigydami koncerto suvenyrus.

Senoliai dažnai lieka nuošalyje

Labdaros koncerto globėjas L. Mikalauskas pažymėjo, kad tokios kalėdinės gerumo akcijos kaip KTU tautinio meno ansamblio „Nemunas“ kartu su Maltos ordino pagalbos tarnyba rengiamas labdaros koncertas „Sušildykime širdis gerumu“, paprastai vyksta laukiant Šv. Kūčių ir Kalėdų, kai žmonių širdys pasidaro atviresnės davimui ir užuojautai.

Pasak L. Mikalausko, daugeliu atvejų kultūra vyresnio amžiaus žmogui yra artimesnė negu jaunimui. Tuo įsitikinti galima per įvairius koncertus Filharmonijoje, muzikiniuose ar dramos teatruose, kur didelę publikos dalį sudaro senjorai. Garbaus amžiaus žmonės taip pat nori būti pastebėti, dalyvauti kultūriniuose renginiuose, kurie jiems yra artimi ir įdomūs.

Operos solisto nuomone, jaunimo problemos valstybės lygmeniu yra sprendžiamos žymiai produktyviau, negu pagyvenusių žmonių: „Senas žmogus mūsų visuomenėje dažnai lieka nuošalyje. Dėmesys nėra parodomas tik pinigais, kur kas svarbiau – skirti savo laiko, bendrauti. Džiugu, kad atsigręžiama į tą visuomenės dalį, kuriai labiausiai stinga ne pinigų, o draugystės, bendrystės, atjautos.“

Renginio globėjas džiaugiasi, jog labdaringame koncerte skambės kalėdinė lietuvių liaudies muzika: „Esu didelis etnokultūros šalininkas ir viskas, kas susiję su mūsų identitetu, lietuvių tautos palikimu man yra brangiau nei atneštiniai nauji vėjai iš kitų šalių.“

Koncertas nukels į jaunystės metus

Mikalauskas atkreipia dėmesį, kad senajai kartai tradicinės lietuvių dainos, šokiai yra ypatingai svarbūs, nes primena jaunystę ir metus, kurie jų gyvenime buvo gražiausi: „Tautinės muzikos ir lietuviškų kalėdinių giesmių koncertas yra pati gražiausia iniciatyva brandaus amžiaus žmonėms. Kai senjorai prisimena savo jaunystės dienas, pamiršta esamas problemas, vargus, jų akys spinduliuoja šilumą ir džiaugsmą.“

„Prisilietimas prie tautinės muzikos, kuri prieš keliasdešimt metų dar buvo labai gyva ir skambėjo visuose šeimos ir draugų susibūrimuose, o gegužinėse ir vakaruškose buvo šokami tautiniai šokiai, brandaus amžiaus žmonėms yra didelė šventė“, – neabejoja operos solistas.

L. Mikalauskas linki, kad niekada nepritrūktų atjautos, gailestingumo ir aukų ne tik vieną vakarą, bet ir visą gyvenimą: „Norisi tikėti, kad labdaros koncertu, kur susitiksime dainoje, neužsibaigtų mūsų gerumas ir kad šis vakaras būtų žingsnelis link mūsų visų tobulesnio gėrio supratimo.“

Gyvenime viskas juda „spirale“ – reikia tikėtis, kad tos tradicijos, kurios šiandien yra užmirštos, atgims ir jauno žmogaus širdyje, linkėjo žymus operos solistas ir renginio globėjas L. Mikalauskas.

Skleis šilumą ir dėmesį

Labdaros koncertas „Sušildykime širdis gerumu“ nėra pirmoji kalėdinė gerumo iniciatyva, kurią yra suorganizavęs KTU tautinio meno ansamblis „Nemunas“. Nemuniečiai kasmet dalyvauja Gatvės muzikos dienoje, lanko vaikus globos namuose „Atžalynas“, šokę tautinius šokius Kauno Rotušės aikštėje, prieš šv. Kalėdas dalinę arbatą ir sausainius Laisvės alėjoje bei surengę kalėdinį „flashmobą“ Kauno „Akropolyje“.

„Kartu susirinkęs gausus mūsų būrys ne kartą įrodė, jog surėmus pečius yra padaromi dideli darbai. Artėjant didžiausioms metų šventėms nusprendėme nelikti nuošalyje, drauge daryti gerus darbus ir būti su tais, kurie yra išsiilgę šilumos ir dėmesio“, – sakė „Nemuno“ meno vadovė  Margarita Tomkevičiūtė.

Ansamblio valdybos pirmininko Šarūno Ščerbakovo teigimu, maltiečiai jau daug metų užsiima labdaringa veikla ir žino kam labiausiai reikalinga pagalba bei kaip tikslingiausiai ją suteikti: „Suvieniję jėgas su Maltos ordinu galime nuveikti labai daug ir svarbiausia padėti žmonėms, kuriems reikalinga tiek finansinė parama, tiek dėmesys.“

Nemuniečiai, kviesdami KTU bendruomenę ir miesto gyventojus į labdaros koncertą „Sušildykime širdis gerumu“ linki, jog su kitais pasidalintas ir atgal sugrįžtantis gerumas niekuomet nesibaigtų.

Labdaros koncertas „Sušildykime širdis gerumu“ vyks gruodžio 4 d., sekmadienį, 15 val. VDU Didžiojoje salėje (S. Daukanto g. 28).

Parašykite komentarą