Prašome ne pinigų, o galimybės „užsikabinti“

“Ne aš pasirinkau Lietuvą, o ji mane…”, Mus lygina su lietuviais, bet lietuviai čia gimė, gyvena, viską žino, o mes ne. Prašome ne pinigų, o būsto, kalbos ir kvalifikacijos pripažinimo, ir tada mes patys jau tvarkysimės“, – sako perkelti prieglobsčio prašytojai.

Solidarizuojantis su didžiulį migracinį spaudimą patiriančiomis ES valstybėmis narėmis iki 2017 m. gruodžio 31 d. numatyta perkelti 1105 prieglobsčio prašytojus. Tai visai naujas iššūkis Lietuvai. Tad praėjus daugiau nei metams nuo sprendimo priėmimo, procesas tik įsibėgėja (iki 2016 m. lapkričio mėn. perkelta 185 prieglobsčio prašytojai arba 17 proc. numatytos kvotos), o perkeltieji prieglobsčio prašytojai susiduria su iššūkiais, dėl kurių jų integracija tampa sunkiai įmanoma.

TMO ir Europos migracijos tinklo tyrimas „Prieglobsčio prašančių asmenų perkėlimas į Lietuvą: Migrantų patirtys, ekspertų vertinimai, Lietuvos gyventojų nuostatos“ į prieglobsčio prašytojų perkėlimo problematiką žvelgia iš kelių perspektyvų – migrantų, specialistų ir viešosios nuomonės. Tyrimas parodė, kad pabėgėlių priėmimo ir integravimo procesą labiausiai palengvintų: a) reali sisteminė pagalba apsirūpinant būstu bent pirmiems metams; b) profesionali pagalba ieškant darbo pagal turimą kvalifikaciją; c) intensyvūs ir integracijos galimybes užtikrinantys kalbos kursai. Atlikta analizė netiesiogiai nubrėžia ir tam tikras paraleles – pabėgėliai mums tarsi lakmuso popierėlis, išryškinantis ne tik pabėgėlių, bet ir bendrą gyvenimo Lietuvoje problematiką bei empatijos silpnesniems stoką.

Perkėlimo mechanizmas – tai ne migracijos ar darbo išteklių valdymo įrankis. Tai pagalba nuo karo baisumų bėgantiems žmonėms bei solidarumo ženklas šalims, šiuo metu patiriančioms ypač didelį pabėgėlių antplūdį. Lietuvos sugebėjimas suteikti laikiną prieglobstį ir integruoti perkeltus asmenis būtų netiesioginis rodiklis, kad Lietuva geba laikytis prisiimtų įsipareigojimų ir tampa modernia su iššūkiais susitvarkančia valstybe. 

Tyrimas buvo atliekamas įgyvendinant Europos migracijos tinklo (EMT) 2015 – 2016 m. programą, bendradarbiaujant su UAB „Spinter Tyrimai“.

Daugiau informacijos: http://emn.lt/category/tyrimai/studijos/

Parašykite komentarą