Socialdemokratai: nevaisingumas turi būti gydomas šiuolaikiniais, o ne „zootechniniais“ būdais

Socialdemokratai penkiolika metų kovojo už galimybę nevaisingoms šeimoms susilaukti vaikų suteikiant modernias pasaulio medicinoje naudojamas priemones. Pagaliau 2016 m. rugsėjo 14 d. su Prezidentės parama buvo priimtas šias galimybes įteisinantis Pagalbinio apvaisinimo įstatymas, kuris turėtų įsigalioti nuo kitų metų pradžios.

Deja, sulig naujai išrinkto Seimo darbo pradžia ir vėl buvo suabejota Pagalbinio apvaisinimo įstatymu, paremtu šiuolaikinio mokslo ir medicinos pasiekimais. Dabar Seime vėl bandoma Lietuvą sugražinti į „davatkiškų“ ar netgi „zootechninių“ nevaisingumo gydymo metodų lygmenį.

Lietuvoje yra apie 50-60 tūkstančių nevaisingumo problemų turinčių ir dėl to vaikų negalinčių susilaukti šeimų. Socialdemokratai atkreipia dėmesį ne tik į kritinę Lietuvos demografinę būklę, bet ir požiūrį į šias šeimas žmogaus teisių, pacientų interesų požiūriu. „Nevaisingumas yra pripažintas liga. Kodėl nevaisingos šeimos diskriminuojamos kitų pacientų atžvilgiu?“ – klausia Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė.

Socialdemokratai remiasi medikų bendruomenės išplatinta pozicija ir argumentais, kuriuose akcentuojama, kad naujai siūlomos įstatymo nuostatos blogins pagalbinio apvaisinimo rezultatus, reikšmingai sumažins nėštumo ir išnešioto naujagimio gimdymo tikimybę po pagalbinio apvaisinimo. Pasak medikų, moterims reikės kartotinio hormoninio gydymo bei chirurginių intervencijų, jos patirs fizines ir psichologines kančias. Privalomas trijų embrionų perkėlimas didins daugiavaisio nėštumo tikimybę, taip keldamas riziką motinos ir vaiko sveikatai. Sunkiomis genetinėmis ligomis sergantys pacientai neteks galimybės susilaukti sveikų vaikų.

„Mes palaikome piliečių peticiją, kurią pasirašė 12 tūkstančių Lietuvos gyventojų. Žmonės teisingai įspėja, kad siūlomi Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pakeitimai turėtų neigiamų pasekmių ne tik  nevaisingoms poroms, bet ir visai valstybei,“ – sako socialdemokratė R. Šalaševičiūtė.

Piliečių pasirašytoje peticijoje teigiama, kad įstatymo pakeitimai:

  • įteisins eksperimentavimą su moterimis, versdami gydytojus taikyti mažai efektyvius gydymo metodus ir perteklinį gydymą,
  • sukels riziką vaikams, nes sudaromos sąlygos daugiavaisiam nėštumui,
  • skatins Lietuvos pacientus ieškoti medicininės pagalbos kaimyninėse valstybėse, kurių gydymo išlaidos turės būti kompensuojamos Lietuvos valstybės lėšomis,
  • skatins gimstamumo mažinimą ir Lietuvos nykimą.

Socialdemokratai siūlo nekeisti su  Prezidentės palaikymu Seime priimto įstatymo ir suteikti Lietuvos žmonėms visas mokslo ir medicinos pasiekimais grįstas nevaisingumo gydymo galimybes.

Parašykite komentarą