Pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp Lvovo ir Trakų istorijos muziejų

Kultūros viceministras Romas Jarockis su darbo vizitu lankėsi Ukrainoje. Vizito metu dalyvavo renginiuose, skirtuose abiejų šalių bendro kultūros paveldo išsaugojimui ir sklaidai. 

Gruodžio 8 d. Užkarpatės apskrities Mukačėvės istorijos muziejuje – „Palanoko“ pilyje įvyko projekto, skirto Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino vaikaičio Teodoro Karijotaičio istorinės atminties kambario įkūrimui pilies muziejuje, pristatymas. „Teodoro Karijotaičio istorinės atminties kambario atidarymas „Palanoko“ pilyje – labai svarbus įvykis ir mes tikimės, kad po metų jame bus įrengta jau pilna ekspozicija. Buvo atliktas kruopštus darbas ir medžiaga ekspozicijai jau yra surinkta. Ukrainą ir Lietuvą sieja didelis istorinis paveldas, todėl šis projektas mums labai svarbus ir žadame jį tęsti toliau“ – pristatymo metu  teigė R. Jarockis.   

Gruodžio 9 d. Lvovo istorijos muziejaus patalpose Trakų istorijos ir Lvovo istorijos muziejai pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Šio renginio metu taip pat buvo pristatyti projekto istorinių tyrimų rezultatai, kuriuos bendrai atliko Lietuvos ir Ukrainos istorikai.

„2016 m. buvo stiprinama Lietuvos ir Ukrainos partnerystė kultūros srityje. Šiais metais kartu su Ukrainos partneriais buvo organizuotos parodos, koncertai, teatro, literatūros renginiai. Šio bendradarbiavimo svarbi sudedamoji dalis – muziejų partnerystė. Privalome aktualizuoti savo bendrą kultūros paveldą, kuris siekia LDK laikus. Tuo tikslu turime skatinti visuomenės dėmesį šio paveldo išsaugojimui, suartinančiam mūsų tautas“,  – pabrėžė kultūros viceministras.

„Bendradarbiavimo sutarties tarp muziejų pasirašymas tapo šiemet mūsų vykdomo projekto „Lietuvos materialios kultūros vertybės bei istorinė atmintis Lvove ir Mukačeve: tyrimas ir sklaida“ rezultatu. Siekiant identifikuoti lietuvišką paveldą buvo atlikti tyrimai istorinės atminties institucijose Lvove ir Užkarpatėje. Taip pat Mukačėvėje „Palanoko“ pilyje gruodžio 8 d. simboliškai atidarytas Teodoro Karijotaičio istorinės atminties kambarys ir perduotas pirmasis šio kambario eksponatas – Teodoro Karijotaičio portreto fotokopija ant drobės, kurio originalas randasi Mukačėvės Šv. Mykolo stačiatikių vienuolijoje,“ – apibendrino VšĮ „Rytų Europos bendradarbiavimas“  direktorė Beatričė Beliavciv.

Renginių organizatoriai: Lvovo istorijos muziejus, Mukačėvės istorijos muziejus – „Palanok“ pilis, LR generalinis garbės konsulas Lvove, LR garbės konsulas Užhorode, VšĮ „Rytų Europos bendradarbiavimas“.  Projektas dalinai finansuojamas iš Lietuvos kultūros tarybos lėšų.  

Parašykite komentarą