Seime bus atverta paroda „Šekspyriškoji Europos idėja“

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Trečiadienis, 2016 m. gruodžio 14 d.
Renginio pradžia: 13:00
Renginio vieta: Vitražo galerija (Seimo I rūmai)

Gruodžio 14 d., trečiadienį, 13 val. Vitražo galerijoje (Seimo I rūmai) Seimo Pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas ir Jungtinės Karalystės ambasadorė Klerė Lorens (Claire Lawrence) atvers parodą „Šekspyriškoji Europos idėja“, kuri skiriama didžiojo anglų dramaturgo Viljamo Šekspyro 400-osioms mirties metinėms ir Jungtinės Karalystės ir Lietuvos diplomatinių santykių atkūrimo 25-mečiui paminėti.

Parodos organizatoriai – Seimo kanceliarija ir Jungtinės Karalystės ambasada Lietuvoje.

Parodos pagrindas – dr. Erikos Šyn (Erica Sheen) tekstas, kuriame autorė aptaria V. Šekspyro svarbą ne tik kultūrai, bet ir visos Europos politikai. V. Šekspyro kūryba rėmėsi įvairios ideologijos, dažnai – savanaudiškais politiniais tikslais. Mokslininkė gilinasi į dramaturgo interpretacijas Vokietijoje, Italijoje, nemažai dėmesio skiria V. Šekspyrui Šaltojo karo metais. Savo tekstą dr. E. Šyn baigia Šekspyro kūrinių adaptacijų Europos kinematografijoje ir Europos simfoninės muzikos, operos, baleto tradicijos formavimuisi Šekspyro kūrybos pagrindu analize.

Paroda iliustruota V. Šekspyro pastatymų Lietuvoje afišomis, programomis, nuotraukomis, scenografiniais eskizais. Spalvinga ekspozicija, sujungianti skirtingus laikotarpius, žanrus, vardus, puikiai atskleidžia V. Šekspyro genijaus įtaką Lietuvos menininkų kūrybai. Visi parodos eksponatai gauti iš Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus fondų.

Iš Vilniaus universiteto bibliotekos saugomų fondų sudaryta retų spaudinių ekspozicija atspindi V. Šekspyro kūrybos daugiatautiškumą, tarp kurių ir pirmasis Šekspyro leidimas hebrajų kalba, išleistas Vilniuje.

Nors praėjo jau 400 metų, V. Šekspyro kūriniai ir dabar yra ne mažiau reikšmingi ir aktualūs nei anuomet, nes rašytojas turėjo išskirtinį talentą įžvelgti žmogaus prigimties esmę, vaizdavo visą spektrą žmogaus jausmų: meilę, pavydą ir kerštą, ištikimybę ir išdavystę, godumą ir galią, lemtį ir tragediją. Dramaturgas gvildeno ir šiandien mums aktualius klausimus: korupcijos, konfliktų brutalumo, tironijos ir pagarbos teisinės valstybės principams.

Parodos atidarymą lydės Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos teatro studijos „N-7“, vadovaujamos aktorės Janinos Matekonytės-Antanėlienės kompozicija „Šekspyro sonetai“.

Paroda veiks iki 2017 m. sausio 6 d.

Parašykite komentarą