Dėl „Lietuvos ryto" straipsnių Atliekų tvarkymo centras kreipėsi į žurnalistų etikos institucijas

Bendrovė Atliekų tvarkymo centras (ATC) kreipėsi į Visuomenės informavimo etikos komisiją ir Žurnalistų etikos inspektorių dėl dienraščio „Lietuvos rytas” straipsnio, publikuoto 2016 metų gruodžio 9 dieną. Straipsnyje ATC buvo apkaltinta neužtikrinanti tinkamo stiklo atliekų sutvarkymo.

ATC kreipėsi į Visuomenės informavimo etikos komisiją ir Žurnalistų etikos inspektorių su skundu, kuriame prašoma išnagrinėti minėtą publikaciją dienraštyje bei portale www.lrytas.lt, ir pripažinti, kad paskelbta informacija neatitinka tikrovės, yra diskredituojanti, iškraipyta ir neparemta faktais. ATC taip pat kreipėsi į „Lietuvos ryto“ vyr. redaktorių Gedvydą Vainauską su prašymu nedelsiant viešai paneigti tikrovės neatitinkančią informaciją.

2016-12-09 dienraščio „Lietuvos rytas“ straipsnyje „Detektyvas: kur išgaravo kalnas užterštų šiukšlių“, teigiama, kad „vieną tokią iš ATC gautą 210 tonų kineskopų duženų partiją „Reneco“ taip pat turėjo išvežti sunaikinti į Lenkiją. Tačiau aplinkosaugininkai išsiaiškino, kad atliekos šios šalies taip ir nepasiekė“. ATC skunde nurodoma, kad šis teiginys yra melagingas ir formuoja visuomenei nuomonę neva bendrovė ATC neužtikrina tinkamo stiklo atliekų sutvarkymo.

„ATC 2013 metų pavasarį po elektronikos ir kitų atliekų perdirbimo susidariusias 48,593 tonas stiklo žaliavos perdavė bendrovei „Reneco“. Dokumentai patvirtina, kad ši žaliava dar tų pačių metų pirmąjį pusmetį buvo išvežta galutiniam panaudojimui į bendrovę, kuri neturi nieko bendro su straipsnyje minima „Eco Harpoon“. ATC nėra daugiau perdavusi „Reneco“ jokių po perdirbimo susidariusių stiklo žaliavų“, – sako ATC direktoriaus pavaduotojas Audrius Puškorius.

Pasak jo, dienraščio „Lietuvos rytas“ publikacijos autorius Arvydas Lekavičius skelbia tikrovės neatitinkančią ir ATC dalykinei reputacijai kenkiančią informaciją kaip žinią, nesant jokių tokią informaciją pagrindžiančių duomenų ir nepatikrindamas informacijos tikrumo, o remdamasis tik suinteresuotų ir šališkų asmenų deklaratyviais pasakojimais.

„Tokios klaidinančios informacijos sklaida perša mintį, kad konkurencinėje kovoje kai kurie rinkos dalyviai brutaliai imasi nesąžiningų veiksmų“, – teigia A. Puškorius.

Atsižvelgiant į aukščiau nurodytus faktus, ATC prašo etikos institucijas įvertinti, ar dienraštis „Lietuvos rytas“ ir jo valdomas portalas www.lrytas.lt bei publikacijos autorius A. Lekavičius nepažeidė Visuomenės informavimo įstatymo bei Visuomenės informavimo etikos kodekso reikalavimų. Reikalavimai numato, kad žurnalistas turi vadovautis savo veikloje pagrindiniais visuomenės informavimo principais, laikytis žurnalistų profesinės etikos normų, informaciją rinkti ir skelbti tik etiškais ir teisėtais būdais, teikti teisingas, tikslias ir nešališkas žinias, kritiškai vertinti savo informacijos šaltinius, atidžiai ir rūpestingai tikrinti faktus, remtis ne mažiau kaip dviem šaltiniais, o neigiamai kritikuojamam asmeniui visada turi būti suteikta galimybė paaiškinti, patikslinti, paneigti informaciją.

 Daugiau informacijos galima teirautis:
 Audrius Puškorius
Atliekų tvarkymo centras

Direktoriaus pavaduotojas

+370 685 16969

Parašykite komentarą