Jaunimo ir sporto reikalų komisija aptarė jaunimo organizacijų situaciją šalyje

 

Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisija gruodžio 21 d. posėdyje susipažino su Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) veikla ir jaunimo bei su jaunimu dirbančių organizacijų situacija Lietuvoje. Skėtinės jaunimo organizacijos, vienijančios 66 jaunimo ir su jaunimu dirbančias organizacijas, prezidentas Mantas Zakarka, pristatydamas pagrindiniu iššūkius, su kuriais susiduria jaunimo organizacijos, akcentavo finansavimo joms stoką. Nepaisant to, kad 2015 m. ir 2016 m. iš valstybės biudžeto papildomai jaunimo bei su jaunimu dirbančių organizacijų projektams buvo skirta 150 tūkst. eurų, tačiau šių organizacijų finansavimo lygis nepasiekė 2008 m. prieš krizę buvusio lygio, o Europos komisijos duomenimis nacionalinio biudžeto lėšų dalis, tenkanti jaunimui Lietuvoje, yra viena mažiausių Europoje.

M. Zakarka negailėjo kritikos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtam Jaunimo politikos pagrindų įstatymo pakeitimo įstatymo projektui, kuris, jo nuomone, iš esmės nesukuria jokios pridėtinės vertės ir yra daugiau tik techninių pakeitimų įstatymo projektas.

Pasigedusi glaudesnio atsakingų valstybės institucijų ir jaunimo organizacijų bendradarbiavimo bei jaunimo įtraukimo į sprendimų priėmimą, komisija ateityje ketina organizuoti bendrus suinteresuotų institucijų ir organizacijų pasitarimus siekiant įgyvendinti valstybės tikslus jaunimo politikoje.

LiJOT prezidentui antrino ir Nacionalinės jaunimo reikalų koordinatorių asociacijos prezidentė Laura Ramanauskaitė-Stašiauskienė, kuri pristatydama komisijai asociacijos veiklą, akcentavo jaunimo koordinatorių darbo problemas. Komisijos nariams kėlė susirūpinimą jaunimo koordinatorių darbo efektyvumas, kadangi daugumoje savivaldybių jaunimo reikalų koordinatorius nėra pavaldus tiesiogiai savivaldybės administracijos direktoriui bei vykdo kitas su darbu su jaunimu nesusijusias funkcijas, kurios dažniausiai tampa pagrindine jų veikla. Kalbėdama apie jaunimo problematiką regionuose Nacionalinės jaunimo reikalų koordinatorių asociacijos atstovė išskyrė jaunimo įtraukimo į sprendimų priėmimą savivaldybėse stoką.

Parengė:

Komisijų sekretoriato patarėja

Jurgita Petniūnaitė, tel. (8 5) 239 6739, el. p. jurgita.petniunaite@lrs.lt

Parašykite komentarą