Kaimynų būsto remontas: ar kaimynas draugas tik neįvykus nelaimei?

Kaimynai geriausi jūsų draugai? Tačiau kodėl draugiški santykiai taip greitai pasibaigia tuomet, kai įvykus nelaimei – būsto užliejimui ar gaisrui – tenka atlyginti kaimynų patirtus nuostolius? Nesutariant dėl jų dydžio ir atlyginimo terminų darni kaimynystė gali išgaruoti kaip dūmas. Draudikai nurodo, kad vidutiniškai kaimynų būsto remontas kainuoja apie 500 eurų, bet priklausomai nuo būsto ir jame esančio turto vertės ši suma gali pasiekti net kelis ar keliasdešimt tūkstančių eurų.

Draudikai pastebi, kad viena iš didžiausių baimių dėl būsto saugumo yra ne tik asmeninio turto praradimas, bet ir suniokotas kaimynų turtas. Ši baimė dar labiau išauga kaimynams pasidarius remontą ar tuomet, kai jų būstas tviska prabanga – tokiu atveju remonto kaštai gali padidėti kelis kartus. Statistiniai duomenys rodo, kad per metus dėl nutikusių nelaimių nukenčia apie 30 tūkst. būstų Lietuvoje, o jų metu gali būti apgadinamas ir kaimynų turtas.

Įvykus nelaimei dažnai nukenčia ir kaimynai

Tarp dažniausių būstuose pasitaikančių nelaimių – gaisrai ir būsto užliejimai. Kartais jie užklumpa visai netikėtai – būsto savininkams užmiršus išjungti įkaitusį lygintuvą, sumuštinių keptuvę, įkraunamus telefonus ar planšetinius kompiuterius, į elektros lizdą įjungtą televizorių. Gaisrų rizika ypač išauga šildymo sezonu, kuomet dėl netinkamai naudojamų elektrinių šildytuvų gali įsiplieksti ugnis. Tuo metu vanduo namus užlieja trūkus vandentiekio ar kanalizacijos vamzdžiams, taip pat – dėl buitinės technikos gedimų.

„Sukaupta statistika rodo, kad gaisro atveju, nors ugnis būna numalšinama laiku ir nespėja išplisti po gretimus būstus, dėl gesinimo darbų ir išlieto vandens beveik visuomet nukenčia ir kaimynai. Šiek tiek rečiau nuostoliai patiriami dėl gretimame būste trūkusio vandentiekio vamzdžio, tačiau rizika vis tiek išlieka pakankamai didelė. Dažniausiai nelaimės metu sugadinamos kaimynų lubos, sienos, grindys ar baldai – remontas neišvengiamas“, – sako Mindaugas Balinskas, „Compensa Vienna Insurance Group“ žalų departamento vadovas.

Didžiausia atlyginta žala – 10 tūkst. eurų

Nelaimės kaltininkų paieškos ir prisipažinimai, diskusijos dėl nuostolių dydžio ir jų atlyginimo termino gali pareikalauti daug nervų ir laiko. Natūralu, kad kilus ginčams dėl pinigų, kaimynų draugystės gali pasibaigti ir netgi virsti nesibaigiančiais teismo procesais.

„Pagal mūsų sukauptus duomenis, nelaimės atveju kaimynų būsto remontas vidutiniškai gali kainuoti apie 500 eurų. Tačiau ši suma gali kisti priklausomai nuo draudimo sumos ir kaimynų turto vertės – kuo prabangesnis būstas, tuo didesni nuostoliai. Skaičiai kartais verčia tiek nelaimės kaltininkus, tiek ir nukentėjusiuosius griebtis už galvos, mūsų užfiksuota didžiausia kaimynams išmokėta žala siekė net 10 tūkst. eurų“, – sako M. Balinskas.

Apie „Compensa Vienna Insurance Group“

UADB „Compensa Vienna Insurance Group“ veiklą Lietuvoje pradėjo 2016 m. sausio 1 d. Iki tol šalyje veikė Lenkijos ne gyvybės draudimo bendrovės „Compensa TU S.A. Vienna Insurance Group“ Lietuvos filialas, veiklą vykdęs nuo 2010 m. Šiuo metu bendrovės klientų aptarnavimo skyriai veikia 28 Lietuvos miestuose.

„Compensa Vienna Insurance Group“ padaliniai veikia ir Latvijoje bei Estijoje. Visose Baltijos šalyse veikia vieninga bendrovės sukurta žalų atlyginimo sistema – klientai dėl žalų atlyginimo gali kreiptis į bet kurį čia veikiantį padalinį. 2015 m. „Compensa Vienna Insurance Group“ Baltijos šalyse pasirašytų draudimo įmokų suma siekė 28 mln. eurų.

Vienintelis „Compensa Vienna Insurance Group“ akcininkas – „Vienna Insurance Group“ – lyderiaujanti draudimo kompanija Austrijoje ir Centrinėje bei Rytų Europoje, sukaupusi beveik 190 metų patirties. Į klientų poreikius orientuotą grupę, pasižyminčią giliomis tradicijomis ir stipriais prekių ženklais, sudaro maždaug 50 kompanijų, veikiančių 25 šalyse. Jose dirba apie 24 tūkst. darbuotojų. „Vienna Insurance Group“ akcijos listinguojamos Vienos akcijų biržoje, dalis jų taip pat listinguojamos Prahos akcijų biržoje. 2015 m. „Vienna Insurance Group“ pasirašytų draudimo įmokų suma siekė 9 mlrd. eurų.

Parašykite komentarą