Nebūk naivus kelyje sąjungos metinis pranešimas spaudai

Besibaigiantys metai Nebūk naivus kelyje sąjungai (NNKS) ypatingi. Alytaus Piliakalnio progimnazijoje atidarytas pirmasis Lietuvoje Nebūk naivus kelyje sąjungos padalinys po mokyklos skliautais.
Ten pat atidarytas ir Nacionalinis biuras, kuris Sąjungos Prezidentui padės koordinuoti sąjungos veiklas bei planus šalies mastu. Progimnazijos direktorės Reginos Špukienės teigimu, prisijungimą prie Nebūk naivus kelyje sąjungos galima pavadinti sėkmingu projektu. ​„Pagyvėjo mokyklos gyvenimas – ypač tarp tų mokinių, kurie tapo sąjungos savanoriais. Kadangi ne visi iki šiol turėjo erdvės pasireikšti kaip lyderiai ar geri komunikatoriai, dabar atsiskleidė ir parodė savo gebėjimus bei talentus. Savanoriai jaučiasi svarbūs ir reikalingi, didžiuojasi tuo, ką daro ir tai jiems labai smagu,”-teigia šios įstaigos vadovė.

Nacionalinio biuro veiklos gairės

Kartu su Sąjungos Prezidentu formuoti sąjungos švietimo politiką, rūpintis Sąjungos išorine ir vidine komunikacija, jaunimo politika, naujų padalinių steigimu ir jų veiklomis, padalinių veiklos planų sudarymu, priežiūra ir pagalba tikslų įgyvendinimui, Sąjungos veiklos plano vykdymas ir sudarymas, Sąjungos atstovavimas nacionaliniu būdu, renginių organizavimas. Nacionalis biuras pataria teisiniais klausimais.

Inicijuojamas Transporto lengvatų įstatymo papildymas

NNKS taip pat džiaugiasi sekmingai pradėtu Transporto lengvatų įstatymo projektu, kuris suteiks mokiniams galimybę gauti 50 proc. nuolaidą bilietui keliaujant tarpmiestiniais autobusais. Tikimės, kad neužilgo šis klausimas bus svarstomas Seime. Tam jau pritarė Švietimo, Susisiekimo ministerijos bei didžioji dalis šalies bendrojo ugdymo mokyklų.

Renkama socialiai atsakingiausia mokykla

Nebūk naivus kelyje sąjunga nuo Naujų metų pradžios skelbia itin svarbų konkursą, kuris kaip tikimasi leis apjungti visas šalies bendrojo ugdymo mokyklas bendram tikslui socialiai atsakingos mokyklos statusui pelnyti siekant mokinius skatinti savanoriauti.
Šio konkurso tikslas – dar labiau paskatinti bendrojo ugymo mokyklas atkreipti dėmesį į tai, kad mokiniai nežino kaip teingai komunikuoti su bendruoju pagalbos centru, kaip teisingai keliauti jei iš miesto į miestą vyksta pakeleivingu autoboliu. Atkreipti suaugusiųjų ir jaunimo dėmesį į vis nesibaigantį mokinių dingstamumą, mokinių emocinės būklės problemas.
Skelbiam jo pradžią ir kviečiame visas mokyklas aktyviai jungtis.

SOS! Dingsta vaikai

Nepastebėta neliko ir kita NNKS svarbi iniciatyva kuri ypatingai bus vystoma ateinančiais metais tai Iniciatyva „SOS! Dingsta vaikai“
Iniciatyvos tikslas – padėti šeimai, bendruomenei, mokyklai prevenciškai veikti prieš didėjantį mokinių bei jaunuolių dingstamumą, apjungti šioje srityje dirbančias institucijas: vidaus reikalų sistemą bei ugdymo įstaigas, šviečiant jaunimą bei visą visuomenę apie šią itin opią problemą.

Veiklos būdai:

Informacijos apie dingimo priežastis sklaida internete, žiniasklaidoje, paskaitose;
Padėti šeimai rasti pagalbą ne tik vidaus reikalų sistemoje, bet emocinę paramą dingusiojo paieškos metu ir, jei reikia, po jos;
Įgalinti valstybes institucijas rūpintis dingusiais vaikais;
Sukurti socialines platformas, kuriose būtų dalinamasi visa informacija apie dingimo atvejus, prevenciją prieš tai, emocinę paramą. Šioje platformoje bus teikiama išsami informacija, kaip išvengti vaikų ir jaunuolių dingimo, kaip teisingai komunikuoti su Bendruoju pagalbos centru (BPC), kur gauti psichologinę pagalbą bei, pasitelkiant potencialius platformos lankytojus, dalintis žinia apie dingusius asmenimis, norint padėti kuo greičiau juos rasti.
Jau nuo kitų metų NNKS dės visas pastangas, kad ši iniciatyva taptu kūnu.
Iniciatyvos tikslas – padėti šeimai, bendruomenei, mokyklai prevenciškai veikti prieš didėjantį mokinių bei jaunuolių dingstamumą, apjungti šioje srityje dirbančias institucijas: vidaus reikalų sistemą bei ugdymo įstaigas, šviečiant jaunimą bei visą visuomenę apie šią itin opią problemą.
Matome būtinumą keisti dingusių žmonių paieškos tvarką

Pastaruoju metu ypatingai dingsta mokiniai, vis dažniau moksleivių dingstamumas jaunėja bei pasekmės būna gana liūdnos, o Lietuva pagal dingusius žmones Europoje lyderiauja. Atsižvelgdami į aukščiau minėtus faktus, Nebūk naivus kelyje sąjungos komanda mato būtinumą keisti dingusių žmonių paieškos tvarką.
Nebūk naivus kelyje sąjunga, kuri Lietuvoje vykdo prevenciją, kad mokinių dingstamumas mažėtų, reiškia siūlymą, kad dingus vaikui jo būtų ieškoma ne po tam tikro laiko, o iškart gavus oficialų pareiškimą apie dingimą. Kiekviena akimirka, praleista laukiant kol sueis reikalingas valandų skaičius paieškai pradėti, gali ir turi pasekmių paieškos procesui bei jo rezultatui. Dingus vaikui turi būti pajungtos visos pajėgos nuo žiniasklaidos iki vidaus reikalų sistemos, siekiant kad kuo greičiau vaikas būtų rastas.
Šis NNKS pasiūlymas jau perduotas LT.Vyriausybei bei Seimui, kurie turime vilties priims vieningą dingusių vaikų paieškos metodą, kuriuo vadovausis policija, o pareiškimas bus tas atspirties taškas nuo kurio ir prasidės dingusių vaikų paieška ir jiems bus skiriamas atitinkamas dėmesys. Gavome patvirtinimą, kad Sąjungos kreipimąsis perduotas LR Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui.

Vaikus šviečiame ir per konkursus

Šiais metais NNKS atstovai pirmą kartą organizavo ir nacionalinį piešinių konkursą ​„Aš keliauju atsakingai, taip keliauk ir tu”, skirtą paminėti Atsakingo keliavimo dieną, kuri nuo šiol kasmet bus minima lapkričio 16-ąją. Būtent šią dieną buvo nužudyta studentė J.Š., kuri į mokslo įstaiga keliavo pakeleivinga mašina.
Prie šio piešinių konkurso prisidėjo daugybė šalies mokyklų bei vaikų globos namų auklėtinių, tad išrinkti nugalėtojus buvo begalo sunku. Vis tik pirmojo piešinių konkurso nugalėtojais tapo:
Apdovanojimai skirami:
Už geriausią piešinį savo amžiaus grupėje. Laimėjo Ernesta Šneideraitytė, Mažeikių Gabijos Gimnazija
Jauniausiam dalyviui už aktyvumą. Kauno raj.Ilgakiemio mokyklos darželio vaikai
Vyriausiam dalyviui už aktyvumą. Kėdainių raj. Mykolojaus Katkaus Gimnazijos mokiniai
Kolektyvui, kuriam atstovauja autorius (mokykla, popamokinės veiklos centras, šeima). Palangos Vlado jurgučio pagrindinė mokykla
Pedagogui, vaiko ugdytojui, geriausiai parengusiam vaiką konkursui. Visiems pedagogams parengusiems mokinius konkursui skiriami padėkos raštai

Tikimasi, kad šis konkursas taps kasmetiniu ir leis priminti vaikams, kad gyvybė turi būti saugoma net tada, kai keliaujama.

Parašykite komentarą