Šauliai stiprins kandidatų į vadus atrankos kriterijus

Viešumoje pasklidus informacijai dėl atsargos kapitonės Tatjanos Ramonienės tinkamumo užimti Panevėžio šaulių rinktinės vado pareigas buvo imtasi veiksmų įvertinti padėtį ir priimti atitinkamus sprendimus.

2016 m. pabaigoje Alytaus, Marijampolės, Panevėžio, Šiaulių ir Utenos  Lietuvos šaulių sąjungos (toliau LŠS) rinktinių vadams baigėsi darbo sutartys, todėl buvo pateiktas viešas skelbimas šaulių rinktinių vadų pareigoms užimti. Kandidatūros, suderintos su Rinktinių valdybomis ir kuopų vadais, buvo pateiktos Krašto apsaugos ministrui tvirtinti.

LŠS vadas, teikdamas kandidatūras rinktinių vadų pareigoms, remiasi pareigybei nustatytais reikalavimais, oficialiai prieinama informacija, perteikiančia kandidatų patirtį, nuveiktus darbus ir kompetencijas. Kandidatų patikra dėl jų patikimumo ir teisės dirbti su įslaptinta informacija, vadovaujantis teisės aktais, atliekama po kandidato pateikimo procedūros. Šis atvejis parodo, kad to ne visada pakanka.

Vadų pasikeitimo ceremonijoje rinktinės kovinė vėliava buvo perduota kandidatei į Alfonso Smetonos šaulių 5-osios rinktinės vadus nesulaukus oficialaus ministro patvirtinimo. Šį sprendimą LŠS vadas pripažino skubotu ir nevengia prisiimti asmeninės atsakomybės.

Įvertinęs pasirodžiusią papildomą  informaciją apie kandidatę, 2017 m. sausio 4 d. LŠS vadas atšaukė teikimą Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministrui skirti  T. Ramonienę LŠS Panevėžio rinktinės vade. Komentuodamas savo sprendimą, L. Gumbinas atkreipia dėmesį, kad T. Ramonienė vertinama už jos nuveiktus darbus Lietuvos kariuomenėje ir Šaulių sąjungos Panevėžio rinktinėje, tačiau paviešinta informacija nesuderinama su LŠS vadovaujančiomis pareigomis ir organizacijos tikslu vienyti šaulius bei Lietuvos žmones.

Suvokiant didėjančią LŠS svarbą valstybės gynyboje ir pilietiškumo ugdyme bei iš to kylančius nepriekaištingos reputacijos ir skaidrumo reikalavimus, nuspręsta, sudaryti darbo grupę, rengsiančią pasiūlymus dėl teisės aktų, susijusių su šauliams keliamų narystei ir vadovaujančioms pareigoms užimti reikalavimų, tobulinimu. Tikime, kad permainos organizacijoje bus tęsiamos, siekiant užtikrinti LŠS funkcijų vykdymą bei didinti šaulių ir visuomenės pasitikėjimą šios organizacijos tvirtumu ir vienybe.

Parašykite komentarą