#menininkai kreipiasi

Per pastaruosius keletą mėnesių ženkliai atsinaujinę, o sausio 9 d. savo naująjį repertuarą pristatę Kauno menininkų namai (KMN, dar kitaip žinomi kaip #menininkai) sulaukė ypatingo jaunosios auditorijos susidomėjimo. Su džiugesiu užfiksuotas išaugęs socialinio tinklo facebook Menininkų namų profilio sekėjų skaičius – nuo 2500 iki 8000 gerbėjų, o mūsų erdvės jau daug metų nematė tiek naujų jaunų veidų ir palaikymo. Kultūros, meno žmonės atnaujintoje #menininkų svetainėje noriai rengia susitikimus, diskusijas. Tuo tarpu, naujai formuojamas KMN repertuaras atkreipė šiuolaikinį meno lauką išmanančių kūrėjų dėmesį ir sulaukė daugybės aplikacijų ateinančių pusės metų renginiams. Jaučiame, kad sėkmingos komunikacijos dėka įstaigos veikla tampa labiau matoma ir populiari. Siekis tapti atvirais, drąsiais, norinčiais ne tik palaikyti, bet ir „laikyti“ meną sulaukia augančios #menininkų bendruomenės susidomėjimo ir palaikymo.

 

KMN galėtų atsinaujinti ir siekti tikslų dar sparčiau, tačiau per daug laiko praleidžiame (ir dažniausiai neefektyvaus) prie Vytauto Didžiojo Karo muziejaus bokšte vykstančių varpų koncertų rengimo ir asmeninių santykių sprendimo. Apmaudu, kad dėl nuolatinių tiesos neatitinkančių vieno iš atrinktų karilionininkų Raimundo Eimonto pareiškimų viešojoje erdvėje, įstaigos įvaizdis ir reputacija yra sistemingai (bet, tikimės, ne sąmoningai – neįsižeisk, Raimundai) menkinama, o iš atlikėjo pluoštais gaunami įžeidžiantys nedraugiško pobūdžio laiškai trukdo dirbti visai #menininkų komandai. KMN atlieka visas Kauno miesto savivaldybės pavestas užduotis dėl kariliono ir geranoriškai daro dar daugiau.

 

Trumpai nupasakosime viską: KMN Kauno miesto savivaldybės yra įpareigoti atrinkti (ir tik atrinkti) karilionininkus groti varpų bokšto karilionu. Įstaiga šią funkciją atlieka laiku ir gerai. Nors ir nesame įpareigoti to daryti, suprasdami ilgametes varpų muzikos koncertų tradicijas ir siekdami plėtoti miesto kultūrinį gyvenimą, visuomeniniais ir geranoriškais pagrindais savanoriškai organizuojame varpų muzikos koncertus, ir netgi apmokame už koncertus atlikėjams. Įstaiga šiuos koncertus organizuoja pagal išgales, gaunamų iš savivaldybės asignavimų kiekį ir remiasi Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus rekomendacijomis dėl koncertų kiekio. Mes nesame kariliono valdytojai, neturime teisės vienašališkai rengti koncertų ar kitaip disponuoti ne savo turtu. Įstaiga savanoriškai teikia Vytauto Didžiojo Karo muziejui karilionininkų koncertų programas, tikintis, jog muziejus geranoriškai sutiks įsileisti atlikėjus. KMN iki šiol neturi jokio bendradarbiavimo pagrindo su Karo muziejumi – jis šiuo metu yra rengiamas, vyksta diskusijos.

 

Mums labai nesmagu būti terorizuojamiems ir nuolat vaizduojamiems ,,blogiečiais“, nes tokiais nesame. Suprantame, kad skundimasis taip pat neprideda populiarumo taškų, bet kalbėsime atvirai – atsibodo. Nuo šiol būsime atviri ir drąsiai ginsimės. Todėl siekdami atstovauti įvairias kultūros ir meno bendruomenes bei sėkmingai toliau vystyti veiklą, viešai tariame: „Raimundai Eimontai, nustok skriausti #menininkus!“

Parašykite komentarą