Trys priežastys, kodėl verta pasinaudoti inovaciniais čekiais

Inovacijų kūrimas yra verslo būtinybė globalizacijos sąlygomis. Šiuo metu, kai inovacijos neapsiriboja nacionalinėmis rinkomis, o orientuojamasi į eksportą ir konkurencingų produktų kūrimą Europoje ir kitose pasaulio šalyse, būtina atsižvelgti į produkto ar paslaugą sukūrimą, kuris paremtas mokslo žiniomis.  Sukurti pasaulinio lygio inovacijas verslui gali padėti mokslas.

Siekiantiems pirmą kartą pradėti bendradarbiauti su mokslu, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) siūlo pasinaudoti Inovaciniais čekiais. Inovaciniai čekiai yra negrąžintina subsidija, kuri skiriama įmonėms įsigyti unikalią paslaugą iš mokslo įstaigos. Ar kada pagalvojote, kaip gimė geriausios lietuviškos inovacijos? Išmani nosis „Foodsniffer“, elektrinė dviračio pavara, pirmieji lietuviški palydovai, išmanus žvejybos sonaras – tai inovacijos, kurios sukurtos verslui ir mokslui bendradarbiaujant. Todėl MITA ragina verslą nebijoti įsivertinti idėjų technologinį bei komercinį gyvybingumą, atlikti mokslinius tyrimus, bandymus, kurti prototipus bei užmegzti partnerystę su mokslu.

Trys svarbiausios priežastys, kodėl būtina pasinaudoti inovaciniais čekiais

Pirma, verslas, gaudamas inovacinį čekį, gali pasinaudoti moderniausia laboratorijų įranga, kuri sutelkta mokslo institucijose, slėniuose. Tyrimų spektras ir įvairovė yra labai didelė – nuo sudėtingų lazerių, nanotechnologijų, energetikos iki maisto pramonės tyrimų. Tad verslui nėra būtinybės įsigyti brangiai kainuojančią įrangą. Verslas gali užsisakyti aktualų tyrimą ir gauti naudingų rezultatų, pagrįstų mokslo ekspertų išvadomis, pavyzdžiui, žinių, kaip tobulinti produkto prototipą ar pakuotę, kuri būtų patraukli vartotojui.

Antra, mažinama inovacijų kūrimo rizika, nes inovaciniai čekiai yra labai geras būdas pasitikrinti įvairias idėjas, atlikti testavimus, užsakyti technines galimybių studijas. Dažnai verslas turi daugybę inovatyvių idėjų, kurioms ištestuoti nėra finansinių ar kitų resursų (trūksta žmogiškųjų resursų, laiko, specifinių kompetencijų, įrangos), todėl inovaciniai čekiai suteikia šią galimybę, o kaštus padengia valstybė smarkiai sumažindama riziką. Valstybė padengia  iki 70 proc. projekto vertės. (Didelei įmonei padengiama nuo 25 iki 50 proc., vidutinei – nuo 35 iki 60 proc., mažai įmonei – nuo 45 iki 70 proc. fiksuotosios sumos).

Galiausiai, inovaciniai čekiai skatina ilgalaikę partnerystę su mokslu. 2016 m. buvo atliktas nepriklausomas ekspertų tyrimas, kuriame nustatyta, kad apie 2/3 projektus vykdžiusių įmonių po projekto pratęsė bendradarbiavimą su mokslo institucijomis ir sukūrė nemažai inovatyvių produktų ir paslaugų. Dažniausiai bendradarbiavimas tęsiamas ir pereinama į kitas programas – „Horizontas 2020“, „Eurostars“, „Eureka“, kuriose vykdomi didesnės apimties inovacijų projektai.

Išmani nosis – viena ryškiausių inovacinių čekių sėkmės istorijų

UAB „Ars Lab“ kartu su Kauno technologijos universitetu, pasinaudojus keliais Inovaciniais čekiais, atliko mokslinius tyrimus ir galimybių studijas, kurių metu buvo išsiaiškinti technologiniai uždaviniai ir iššūkiai kaip sukurti mobilų įrenginį, kuris gali identifikuoti mėsos, paukštienos ir žuvies sugedimo lygį. Po šių Inovacinių čekių, UAB „Ars Lab“ sėkmingai pratęsė bendradarbiavimą su KTU ir per metus laiko sukūrė veikianti prototipą PERES – pirmąją mobilią išmaniąją elektroninę nosį pasaulyje. Šiuo metu PERES jau yra gaves daugybę apdovanojimų už inovacijas, užregistruota patentinė paraiška Europos ir JAV rinkoms, sėkmingai pradėti PERES pardavimai. Produktas sulaukė tokių žiniasklaidos priemonių kaip The New York Times, CNN, Fox News, The Daily mail ir kt dėmesio. Pasirašyta sutartis su MAXIMA dėl įvedimo į LT rinką.

Apie inovacinius čekius – renginiai visoje Lietuvoje

Inovaciniai čekiai pristatomi MITA renginių cikle apie produktų inovacijas „Būk kitoks”, kuris sausio 26 d. vyksta Klaipėdoje („Amberton“ viešbutis Klaipėda, Naujojo Sodo g. 1, Klaipėda) ir vasario 2 d. Vilniuje („Vilnius Tech Park“ Antakalnio g. 17, Vilnius). Inovacijų renginiai taip pat vyks vasario 7 d. KTU Santakos slėnyje Kaune bei vasario 15 d. Panevėžio mokslo ir technologijų parke. Planuojama, kad renginiuose apsilankys apie 500 dalyvių, kuriuose laukiami inovacijų kūrėjai, verslininkai, mokslininkai, besidomintys inovacijomis viešojo sektoriaus atstovai, žurnalistai.

Susidomėjusiems MITA teikia nemokamas konsultacijas. Daugiau informacijos: http://inocekiai.mita.lt/. Kontaktai pasiteirauti: Mantas Biekša, Tel. 8 652 70 373, el. p. mantas.bieksa@mita.lt.

 

 

Parašykite komentarą