Druskininkų savivaldybė – renovacijos lyderė

Druskininkai pernai pateko į šalies savivaldybių, kuriose renovuota daugiausiai namų, sąrašo viršų ir respublikoje pelnė Renovacijos lyderių vardą – nominaciją įsteigė Aplinkos ministerija. Nuo renovacijos pradžios Druskininkuose jau atnaujinta 70 daugiabučių arba 46 proc. visų savivaldybės teritorijoje esančių daugiabučių.
 
nuotrauka
Renovacija Viečiūnuose. Druskininkų sav. nuotr.

 Nuotraukoje – Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas

„Pagal atnaujintų namų skaičių – nuo visų savivaldybėje esančių daugiabučių – esame antroje vietoje po Ignalinos, turėjusios išskirtines finansavimo sąlygas, – sako Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas, Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas. – Atnaujinta beveik pusė visų Druskininkų savivaldybėje esančių daugiabučių ir pusiaukelėje tikrai nežadame sustoti“.

Darželiai, mokyklos ir kiti viešosios paskirties pastatai Druskininkuose jau renovuoti prieš keletą metų.

Savivaldybė finansavo pirmuosius investicijų planus

Druskininkuose daugiabučių namų renovacija vykdoma ir pagal abu renovacijos modelius: senąjį, vykdomą Savivaldybės iniciatyva, ir naująjį, pagal Kvietimus.

Renovacijos procesus Druskininkai pradėjo dar 2012 metais. Tuomet Taryba patvirtino Druskininkų savivaldybės energinio efektyvumo didinimo daugiabučiuose namuose programą 2012– 2014 metams. Buvo nuspręsta Druskininkų namus atnaujinti kvartalais, tokiu būdu ne tik mažinant išlaidas už šildymą, bet ir sukuriant jaukią daugiabučių namų aplinką. 

„Nusprendėme savo iniciatyva užsakyti ir finansuoti daugiabučių namų atnaujinimo projektų parengimą, – sako meras R. Malinauskas. – Užsakėme investicijų planus, kuriuos pristatėme daugiabučių gyventojams. Džiugu, kad daugumos daugiabučių gyventojai pritarė, kad parengtų investicijų planai būtų įgyvendinti.“

Druskininkai pirmieji šalyje pradėjo kvartalinę renovaciją. Renovacijai parinktas daugiabučių namų kvartalas M. K. Čiurlionio gatvėje, kuriame yra 31 daugiabutis namas. Šis kvartalas yra pats seniausias, jame pirmieji daugiabučiai namai buvo pastatyti dar 1940 metais. Šių namų gyventojams 1 kv. m būsto šildymas kainavo 12 Lt arba 3,5 euro. 26 namų gyventojai pritarė renovacijai ir jau gyvena atnaujintuose namuose, o sąskaitos už šildymą sumažėjo įspūdingai – po renovacijos už 1 kv. m būsto šildymą druskininkiečiai moka tik 1,3 euro arba 2,7 karto – 60 proc. mažiau negu iki renovacijos. 

Sakoma, kad geras pavyzdys užkrečia – geri gyventojų atsiliepimai ir akivaizdžiai sumažėjusios sąskaitos paskatino ir kitus daugiabučių namų gyventojus domėtis renovacijos galimybėmis.

Rodė pavyzdžius ir aiškino apie renovacijos naudą

„Negalima sakyti, kad renovacija prasidėjo savaime, – sako meras, pasakodamas apie nelengvą pradžią. – Daug dirbome su daugiabučių gyventojais. Kvietėme gyventojus į susirinkimus, dabar galiu pajuokauti, kad administracijos specialistai visą 2012-ųjų vasarą vakarojo tiesiog daugiabučių namų kiemuose, dirbdami švietėjišką darbą, pasakodami apie renovacijos naudą.“

Nuotraukoje – Leipalingis

Susitikimų metu savivaldybės specialistai gyventojams suteikė visą būtiną informaciją apie Daugiabučių namų atnaujinimo programos dalyviams teikiamą paramą, namų atnaujinimo naudą. 

Norint atsakyti į žmonėms labiausiai rūpimus klausimus, t. y. kokios priemonės bus įgyvendintos, kiek jos taupys energijos, kiek jų įdiegimas kainuos kiekvienam butui, buvo parengti informatyvūs daugiabučių namų atnaujinimo investiciniai planai.

Buvo suorganizuota ir pažintinė, švietėjiška ekskursija, kurios metu druskininkiečiai galjo betarpiškai pabendrauti su atnaujintų daugiabučių namų gyventojais, užduoti jiems rūpimus klausimus ir išgirsti atsakymus iš pirmų lūpų.

„Planuodami darbus visuomet stengiamės matyti bent keletą žingsnių į priekį. Taip atsitiko ir šį kartą: ryžto pakako, o gerą valią ir pasitikėjimą parodė druskininkiečiai, – kalba R. Malinauskas apie bendrą savivaldybės administracijos ir gyventojų indėlį į renovacijos sėkmę. – Mūsų pačių iniciatyva pradėtas renovacijos inicijavimo procesas ir nulėmė savivaldybės lyderystę šioje srityje.“ 

Renovacijos norinčiųjų daug, todėl tenka ir palaukti

Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas džiaugiasi, kad nerenovuotų daugiabučių namų gyventojai, matydami renovacijos naudą, taip pat nori pradėti renovacijos procesus, tačiau kartais tenka palaukti, nes renovacija yra limituojama.

„Pavyzdžiui, – skaičiuoja R. Malinauskas, – 2016 metais į sąrašą atnaujinti daugiabučius namus pačių druskininkiečių pageidavimu buvo įtraukti 53 namai. Tačiau Aplinkos ministerijos paskelbtame Kvietime teikti paraiškas namams atnaujinti liko įtraukti vos septyni daugiabučiai Druskininkų namai. Suprantama, kad limitus lemia ribotos finansinės galimybės. Daugiabučių gyventojai, matydami atnaujintų namų energijos sutaupymus, kurie siekia apie 40–50 procentų, jau patys, be jokių įkalbinėjimų, nori renovacijos. Kai slopinamas žmonių entuziazmas, nėra gerai. Tikimės, kad ateityje ši situacija bus išspręsta.“

Mero pastebėjimu, aktualia problema tampa ir rangovų kvalifikacija bei pajėgumai: rangovų norai viršija galimybes, pasitaiko atvejų, kai administratoriams tenka rangos darbus pirkti pakartotinai. Tačiau tai vienetiniai atvejai.

Ėmė iniciatyvą į savo rankas ir laimėjo

Druskininkų rezultatai rodo, kad renovacijos procesas, jo sparta, sėkmė priklauso ir nuo savivaldybės. Kartu su 2012 m. patvirtinta Druskininkų savivaldybės energinio efektyvumo didinimo daugiabučiuose namuose programa buvo numatytos ir atsakomybės, paskirstyti darbai.

Savivaldybės administracija užsakinėjo investicijų planus bendrijų valdomiems namams, o UAB „Druskininkų butų ūkis“ – savo administruojamiems namams. „Iki 2013 m. rudens, kai Aplinkos ministerija pasirašė Partnerystės sutartis su visomis savivaldybėmis ir namų atnaujinimas tapo galimu tik pagal su Aplinkos ministerija suderintus ir „apkarpytus“ sąrašus, mes savo iniciatyva jau turėjome parengę investicijų projektus 84 namams“, – sako meras R. Malinauskas.

Įgiję patirties, Druskininkai be didesnių baimių žvelgia į priekį: tikimasi, kad greitu laiku pavyks renovuoti ir visus likusius daugiabučius.

Tvarkant viešąsias gyvenamųjų kvartalų erdves, Druskininkuose prioritetas tenka renovuotų namų aplinkai. Prie modernizuotų namų sutvarkomi šaligatviai, praplatinami įvažiavimai ir atnaujinamos automobilių stovėjimo aikštelės, sutvarkomas kiemų apšvietimas. M. K Čiurlionio gatvėje, pirmajame renovuotajame kvartale, prie daugumos namų šie darbai jau atlikti, prie likusių – jau baigiami.

Paklaustas, ar renovaciją Druskininkuose galima vadinti sėkmės istorija, savivaldybės meras R. Malinauskas turi savo nuomonę: „Greičiau tai yra nuoseklaus ir sistemingo darbo vaisiai.“ 

Šiuo metu Druskininkuose renovacijos darbai vyksta 16-oje daugiabučių gyvenamųjų namų.

Druskininkų savivaldybės nuotr. 

Parašykite komentarą