Sonata da Chiesa

Renginio tipas: Koncertas
Renginio data: Šeštadienis, 2017 m. vasario 4 d.
Renginio pradžia: 18:00
Renginio vieta: VU Šv. Jonų bažnyčia, Šv. Jono g. 12, Vilnius

Koncerte „Sonata da Chiesa“ – poezija persipins su fleitos ir vargonų garsais

Šeštadienį, vasario 4 d. 18 val. vargonininkė Dr. Jūratė Landsbergytė ir fleitininkas Vytautas Oškinis VU Šv. Jonų bažnyčioje vargonų ir fleitos muzikos mylėtojus kviečia į koncertą „Sonata da Chiesa“. Koncerte savo kūrybos eiles skaitys poetė Rita Bijeikytė Gatautė.

Koncerto programoje skambės Johanno Sebastiano Bacho (1685-1750) Toccata ir Fuga d-moll, BWV 565, Franko Martino (1890-1974) Sonata da Chiesa, Mykolo Natalevičiaus (g. 1985) „LA” (skirta Loretai Asanavičiūtei), Osvaldo Balakausko (g. 1937) Impresonata, II dalis, Peterio Vaskso (g. 1946) „Peizažas su paukščiais” ir Aivarso Kalejso (g. 1951) Tokata „Allein Gott in der Hoehe sei ehr” („Tebūnie pašlovintas vienintelis Viešpats Dievas aukštybėse).

Kaip pasakojo Jūratė Landsbergytė, F. Martino Sonata da Chiesa yra ilgas trijų dalių kūrinys su gedulinga pasakalijos ar lamento pradžia ir pabaiga.

„Jame turi būti išlaikyta dramatine įtampa kaip minimalizme kur viskas – mintyje. Vidurinė dalis „Musette“ yra techniškai polifoniškai virtuoziška kaip trio sonatos. Apskritai kūrinio dramaturgija panaši į simfonijos.“ – teigė menininkė.

„Vargonais norėčiau daugiau atrasti savo stiliaus išraiškos, kūrybinio laisvumo, improvizacijos, programų intermedialumo, derinant su literatūra bei istorijos aktualijomis.“ – mintimis dalijosi vargonininkė.

Dr. Jūratė Landsbergytė yra viena aktyviausių šiandienos Lietuvos vargonininkių. Baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, prof. L. Digrio vargonų ir J. Čiurlionytės muzikologijos klases. 1989 m. tapo Kijevo vargonininkų konkurso laureate. Vargonininkės koncertinė veikla driekiasi per daugelį Europos šalių ir JAV. Kaip solistė ir kamerinių ansamblių sudėtyje ji atliko daugybę premjerų, padarė radijo ir kompaktinių plokštelių įrašų. Svarbią vietą atlikėjos repertuare užima modernioji lietuvių vargoninė muzika.

Fleitininkas Vytautas Oškinis (g. 1991 m.) fleita pradėjo groti septynerių, priimtas į Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklą. Pabaigęs mokslus (mok. Ž. Valkaitytė), 2010 m. įstojo į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją. 2014 m. čia baigė bakalauro (prof. A. Vizgirda), o 2016 m. magistrantūros studijas (prof. V. Gelgotas). Fleitininkas yra įvairių respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatas, dalyvavo profesorių A. Vizgirdos, M. Takahashi, W. Bennett, J. Zoon meistriškumo kursuose, dažnai koncertuoja Lietuvos ir užsienio šalių (Vokietijos, Austrijos, JAV) salėse. 2012 – 2013 m. studijavo Briuselio karališkoje konservatorijoje (prof. F. Hendrickx klasėje) pagal Erasmus mainų programą. Šiuo metu Vytautas dirba Anykščių muzikos mokykloje, yra šiuolaikinės muzikos ansamblio Synaesthesis narys.

Poetė Rita Bijeikytė Gatautė dalyvauja Žemaitijos rašytojų bendrijos veikloje, nario teisėmis Lietuvos mokytojų literatų ,,Spindulio“ draugijoje. Nuo 1976 m. gyvena Klaipėdoje. Yra išleidusi 6 poezijos knygas: „Laiškas giminingai sielai“ (2004), „Pas tave sugrįžtu“ (2007), ,,Kaip užauginti medį“ (2010), ,,Kalbinu Žemę, Motiną, Tėvynę“ (2013), „…kai susitinkame“ (2014), „Po skėčiu“ (2015).

Bilietai parduodami BILIETAI LT

Parašykite komentarą