Valstybės kontrolierius su finansų ministru aptarė ir viešųjų finansų reformos būtinybę

Susitikime su finansų ministru Viliumi Šapoka valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys antradienį pristatė 2017 metų valstybinio audito programą ir aptarė reikšmingiausius su ministerijos valdymo sritimi susijusius auditus. Susitikime diskutuota ir apie jau atliktų auditų rekomendacijas, pateiktas išvadas, kurios numato būtinybę atlikti esminę valstybės biudžeto pertvarką.

Valstybės kontrolės pernai atlikta fiskalinių rodiklių analizė ir išvados dėl valstybės biudžeto parodė, kad biudžetas orientuotas tik į išlaidas ir nesusieja mokesčių mokėtojų pinigų su siekiamais tikslais ir rezultatais. Pasak valstybės kontrolieriaus, vienas svarbiausių tokia pertvarka siektinų pokyčių – kad tvirtinami asignavimai būtų siejami su planuojamais pasiekti srities rezultatais, o atsiskaitymas už rezultatus būtų susietas su atsiskaitymu už panaudotas lėšas.

A. Dulkio teigimu, įgyvendinant šią pertvarką turėtų būti pakeista ir valstybės investicijų, taip pat ir tų, kurios numatytos Valstybės investicijų programoje, planavimo ir atsiskaitymo tvarka, t. y. integruoti strateginio ir investicijų planavimo bei atsiskaitymo procesai. Nemažiau svarbu apsispręsti, kokius ir kiek finansinių rodiklių privalo patvirtinti Seimas ir kiek teisių vykdyti biudžetą suteikti Vyriausybei, kad būtų užtikrintas Konstitucijos nuostatų laikymasis.

Susitikimo metu išsamiau aptarti ir suplanuoti sisteminiai valstybės turto ir finansų valdymo srities auditai – pirmąjį šių metų ketvirtį baigiamas Viešojo sektoriaus vidaus kontrolės sistemos auditas ir pradedamas didelės apimties auditas, kuriuo bus vertinama, kaip valdomas valstybės nekilnojamasis turtas.  

Parašykite komentarą