„KOŠERINIS“ KONGRESŲ CENTRAS ANT PROTĖVIŲ KAULŲ

Gerbdami savo tautos istoriją ir savo protėvius  privalome nepamiršti Vilniaus žydų dvasinio lyderio Rabino Chaim Ozer Grodzenski ( mirusio 1940 m. ) didelių pastangų siekiant išsaugoti senąsias Šnipiškių žydų kapines, kurias 1935 m. norėjo sunaikinti tuometinė Lenkijos valdžia.

Priešingu atveju, drąsiai nepasisakydami bei nutylėdami, mes pataikaujame savanaudiškiems interesams „laikinų įtakingųjų“, kurie, nepaisydami istorinės atsakomybės, tęsia pradėtą sovietinės valdžios makabrišką veiklą, išniekindami žydų kapines ir Lietuvos žydų istorinę atmintį. Jų pasiteisinimas, neva tai „visuotinio gėrio siekimas“, yra ne kas kita, kaip manipuliacija žmonių sąmone bei jausmais.

Kauno žydų religinė bendruomenė nesutinka su Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės  vadovės pozicija dėl Šnipiškių kapinių, kuri propagandiniais sumetimais siekia sudaryti regimybę, kad ji atstovauja ir kalba visų Lietuvos žydų vardu bei iš dalies turi Europos rabinų konferencijos pritarimą. Tačiau tikrovė yra kitokia. Daugelis Europos ir pasaulio rabinų bei dvasinių žydų tautos autoritetų  šiems planams nepritaria.

Senosiose žydų kapinėse Šnipiškėse yra palaidota tūkstančiai Vilniaus žydų,  judaizmo išminčių, mūsų tautos šviesuolių, iš kurių kapų 1965 metais statant Sporto rūmus buvo išsityčiota, jų palaikai išniekinti. Kapinių teritorija virto į sporto ir pramogų centrą. Nepriklausomos Lietuvos laikais ši „barbariška tradicija„ tęsiama  išplečiant kapinių teritorijos panaudojimo galimybes, kapinių teritorijai suteikiamas naujas statusas – gyvenamoji, verslo ir pramogų zona.

 Mums, likusiems gyviems žydams, yra nepakeliama kančia matyti, kad ši liūdna istorija kartojasi, kad mūsų protėvių nuopelnai Lietuvos valstybei yra paminami ir niekinami.

Kauno žydų religinė bendruomenė nepritaria susitarimams tarp Lietuvos Vyriausybės ir Lietuvos žydų  (litvakų) bendruomenės dėl senųjų žydų kapinių Šnipiškėse teritorijos užstatymo.

Parašykite komentarą