JAV talentus į Lietuvą kviečiantis A.Guoga: Trumpo elgesys – netoleruotinas

Lietuvos europarlamentaras Antanas Guoga išsiuntė laiškus didžiosioms JAV technologijų kompanijoms ir pramonės asociacijoms primindamas, kad ES gerbia kultūrų įvairovę bei kviesdamas apsvarstyti galimybę perkelti savo verslus į Bendrijos šalis, tarp jų ir į Lietuvą.

„Donaldas Trumpas prašovė pro šalį. Visada sakiau, kad turime duoti naujam JAV Prezidentui šansą, bet pirmieji veiksmai reikalauja tarptautinės bendruomenės atsako. Negali taip būti, kad pasaulio policininke vadinama šalis pati imtų ir laužytų tarptautinius susitarimus dėl elgesio su pabėgėliais ar prieglobsčio prašytojais. Trumpas elgiasi netoleruotinai“, – kalbėjo A.Guoga, komentuodamas sausio pabaigoje naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo paskelbtą draudimą į šalį laikinai atvykti septynių musulmoniškų šalių piliečiams.

Savo laiške įtakingiems JAV verslininkams A.Guoga pabrėžė, kad Europos Parlamente (EP) inicijuoja rezoliuciją, kuria siekiama kovoti su diskriminacija rasės, religijos ir tautybės pagrindu. Minėtą rezoliuciją pasirašė šešioms didžiosioms EP politinėms frakcijoms priklausantys parlamentarai.

„Kas Amerikos ir Europos technologijų pramonė būtų be imigrantų? Ji prarastų konkurencinį pranašumą dėl iš skirtingų kultūrų šalių atkeliaujančių kūrybingų talentų”, – tikino europarlamentaras A.Guoga, pažymėdamas, jog daugiau nei pusę Silicio slėnio kompanijų 1995 – 2005 m. įkūrė imigrantai.

„Steve’as Jobsas gimė Sirijos musulmonų imigrantų šeimoje.  „Tinder“,  „Dropbox“,  „Ebay“ buvo iš dalies arba 100 proc. sukurti iraniečių kilmės amerikiečių. Talentai klesti ir sukuria tarptautines kompanijas aplinkoje, kuri gerbia fundamentalias žmogaus teises, įstatymo viršenybę bei tarptautinius susitarimus. Jeigu JAV negali užtikrinti aplinkos be diskriminacijos aukšto lygio talentams, Europa kviečia amerikiečių kompanijas bei startuolius apsvarstyti verslo perkėlimo į ES, ypatingai į mano gimtinę Lietuvą, galimybes“, – aiškino A.Guoga.

Laiške JAV verslininkams europarlamentaras Lietuvą taip pat gyrė dėl itin didelės interneto spartos, greito atsigavimo po ekonominės krizės ir pažangaus finansinių technologijų įmonių reguliavimo. A.Guoga amerikiečiams pateikė ir dar vieną Lietuvos kozirį – Vilnių, kuris apie augančias kompanijas rašančio žurnalo „Inc“ duomenimis, patenka į verslo kūrimui palankiausių Europos miestų dešimtuką.

Parašykite komentarą