Seimo narė V. Čmilytė-Nielsen: „Pirmas darbas – užtikrinti, kad krizės atveju vaikais rūpintųsi ne policininkai ar gaisrininkai“

Įstatymais apibrėžus fizines bausmes ir smurtą prieš vaikus, būtina užtikrinti, kad nukentėjusiais vaikais pirmiausia pasirūpintų profesionalūs globėjai ir psichologai, o ne policininkai ar gaisrininkai, – sako Seimo liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Liberalė pabrėžia, kad svarbu nepasiklysti įstatymų iniciatyvose – pirmiausia reikia tinkamai koordinuoti atsakingų institucijų darbą, dirbti pagal veiksmų planą, kuris jau pasiteisino pažangiose Europos valstybėse.

„Viena yra įstatymais apibrėžti, kas yra smurtas, kokios jo formos ir uždrausti fizines bausmes, kita – realybėje užtikrinti, kad smurtas nebeplistų ir padėti aukoms. Ne policija ir tikrai ne gaisrininkai turėtų atlikti šį darbą vakarais ir savaitgaliais, kai padaroma daugiausia nusikaltimų. Budinčios ir tinkamai apmokytos tarnybos, kad ir kaip jas vadintume, turėtų būti pasiekiamos ištisą parą. Ir ne tik didmiesčiuose. Vaikais turi rūpintis šeimos, profesionalūs globėjai ir psichologai, kurių šiandien smarkiai trūksta“, – sako Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos ir Žmogaus teisių komiteto narė V. Čmilytė-Nielsen.

V.Čmilytės-Nielsen teigimu, reikia įgyvendinti paprastą principą: vaiko teisės ir interesai – svarbiausia. Liberalai balsuodami palaikys Seimo Žmogaus teisių komiteto jau svarstytą Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektą, kuriuo aiškiai apibrėžiamas smurtas prieš vaikus. Taip pat iš esmės pritars Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymų pagrindu parengtiems projektams, kuriais inicijuojamas naujas vaiko teisių apsaugos modelis.

V.Čmilytė-Nielsen pabrėžia, kad šiandien ypač trūksta koordinavimo tarp skirtingų tarnybų ir prevencinio darbo su šeimomis. „Šeimoms turi būti teikiama kompleksinė ir reguliari, ne vien laikina mobilioji pagalba. Smurtas prieš vaikus pasireiškia ir šeimose, kurios neįtrauktos į socialinės rizikos grupę, todėl būtinos individualios šeimos, smurto vertinimo metodikos“, – sako V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo narės teigimu, svarbu ir tai, kad atsisakant valstybinių globos namų būtų užtikrintos sąlygos vaikams, neturintiems nuolatinių globėjų. Liberalai siūlo įteisinti profesionalių globėjų institutą, sudaryti galimybes nevyriausybinėms organizacijoms atlikti profesionalių globėjų ir vaiko teisių apsaugos specialistų darbą.

 

 

Parašykite komentarą