Ūkio ministras M. Sinkevičius dalyvauja ES Konkurencingumo tarybos posėdyje

Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius pirmadienį Briuselyje dalyvauja Europos Sąjungos (ES) Konkurencingumo tarybos posėdyje, kuriame svarstomas Reglamentas dėl nacionalinių institucijų, atsakingų už vartotojų apsaugos teisės aktų vykdymą, bendradarbiavimo, diskutuojama dėl Europos Komisijos pateiktos Pradedančiųjų (startuolių) ir veiklą plečiančių įmonių iniciatyvos bei viešųjų pirkimų klausimais, pristatoma pažangos ataskaita dėl motorinių transporto priemonių rinkos priežiūros reglamentavimo.

Ūkio ministras Briuselyje taip pat susitinka su vidaus rinką, pramonę, verslumą ir mažąsias ir vidutines įmones (MVĮ) kuruojančia Europos Komisijos nare Elžbieta Bienkowska, su kuria aptaria svarbius ES darbotvarkės klausimus.

„Lietuva siekia veiksmingo ir efektyvaus vartotojų apsaugos mechanizmo, sustiprinančio ES valstybių narių bendradarbiavimą vartotojų apsaugos srityje ir sumažinančio vartotojų patiriamą žalą dėl tarpvalstybinių ir ES plačiai paplitusių pažeidimų. Todėl Lietuva pritaria Reglamentui dėl nacionalinių institucijų bendradarbiavimo skatinimo, kuris aktualus Lietuvai ir dėl sparčiai didėjančios tarpvalstybinės prekybos, ypač elektroninės“, – teigia ūkio ministras M. Sinkevičius.

Lietuvai aktuali ir Europos Komisijos pateikta Pradedančiųjų (startuolių) ir veiklą plečiančių įmonių iniciatyva, dėl kurios valstybės narės apsikeičia nuomonėmis. Europos Komisija pažymi, kad įgyvendinant šią iniciatyvą, atkreiptinas dėmesys į tris pagrindines sritis – kliūčių šalinimą, naujų galimybių suteikimą ir galimybes gauti finansavimą, siekiant sudaryti kuo palankesnes sąlygas pradedančioms įmonėms augti ir užsiimti verslu visoje Europoje.

Ūkio ministro teigimu, Lietuva pritaria Pradedančiųjų įmonių iniciatyvai, sudarysiančiai tinkamas bei lygias sąlygas ES startuoliams pasinaudoti visais bendrosios rinkos privalumais. Lietuva skatina startuolių ekosistemos kūrimą nacionaliniu lygiu: padeda Lietuvos startuoliams rasti investuotojų, verslo partnerių ir mokslinių tyrimų centrų.

„Vertindami startuolių potencialą ir skatindami jų kūrimąsi, pabrėžiame kompetencijų ugdymo, sutelktinio finansavimo svarbą: remiame rizikos kapitalo plėtrą ir visos Europos rizikos kapitalo fondų fondo steigimą“, – sako M. Sinkevičius.

Konkurencingumo taryboje taip pat vyksta diskusijos viešųjų pirkimų klausimais. Ūkio ministro teigimu, viešųjų pirkimų sritis sukuria 14 procentų ES bendrojo vidaus produkto ir yra ypač svarbi didinant konkurencingumą ir skatinant struktūrinius pokyčius. Todėl Lietuva pritaria, kad ES narės, kurioms Europos Komisija pateikė su viešaisiais pirkimais susijusias rekomendacijas, turėtų jas įgyvendinti ir taip prisidėti prie ES bendrosios rinkos kūrimo ir efektyvaus funkcionavimo.

Konkurencingumo taryboje pristatoma ir pažangos ataskaita dėl motorinių transporto priemonių rinkos priežiūros reglamentavimo. Šiuo reglamentavimu siekiama pertvarkyti teisinę motorinių transporto priemonių ir jų priekabų tipo patvirtinimo sistemą, numatant aiškesnį transporto priemonių tikrinimą ir įpareigoti valstybes nares užtikrinti ir vykdyti rinkos priežiūrą.

Parašykite komentarą