Kviečiame kalbėti: ar intelektinis turtas reikalingas valstybei?

Renginio tipas: Politinė diskusija
Renginio data: Ketvirtadienis, 2017 m. vasario 23 d.
Renginio pradžia: 16:00
Renginio vieta: Vilniaus knygų mugė, 5.1 salė

Vasario 23 d. (ketvirtadienį) 16 val. Vilniaus knygų mugėje (5.1 salėje) Lietuvos leidėjų asociacija (LLA) ir Lietuvos akademinių leidyklų asociacija (LALA) kviečia autorius, leidėjus, vertėjus ir kitus kultūros bendruomenės narius atviram pokalbiui „Quo vadis? Kaip įmokos virsta mokesčiais, o turtas – darbu“.

Šioje diskusijoje ketinama detaliau aptarti opią šių dienų aktualiją – augančią mokestinę naštą meno kūrėjams ir jos poveikį Lietuvos kultūrai.

Susitelkti ir suorganizuoti tokio pobūdžio renginį asociacijas paskatino dar metų pradžioje įsigalioję įstatymų pakeitimai, kuriais autorinių sutarčių apmokestinamoji bazė buvo padidinta nuo 50 % iki 100 % autorinių pajamų, o pajamų gautų pagal autorines licencines sutartis apmokestinimas prilygintas autorinėms sutartims (iki tol jos nebuvo apmokestinamos „Sodros“ mokesčiu apskritai).

Pakeitimai susilaukė daug kritikos iš kultūros ir leidybos verslo atstovų – patvirtintas modelis „Sodros“ mokesčiu apmokestina iš turto (autoriaus kūrinys – intelektinė nuosavybė – kaip ir bet kuri kita materiali nuosavybė yra turtas) gautas pajamas, kurios neturi nieko bendra su darbuotojo ir darbdavio santykiais.

 Kultūros bendruomenė ir vėl jaučiasi apgauta – naujoji valdžia pažadėjo pagalbą, o pradėjo nuo mokesčių didinimo. Todėl diskusijoje bus keliami klausimai – kas gi laukia mūsų ateityje: minimali alga, lygiavos skurdas, vis labiau didėjantys klampūs mokesčiai, kultūros kontrolė, vykdoma per „paramą“ kultūrai? Kaip augantys mokesčiai paveiks leidybos verslą ir literatūros sklaidą? Ar leisti lietuvių literatūrą iš tiesų taps prabanga?

Diskusijoje ateitį modeliuos: dr. Teodoras Medaiskis (VU profesorius, socialinių klausimų ekspertas), Rūta Vainienė (finansų ekspertė), Kornelijus Platelis (LMKA prezidentas), Remigijus Jokubauskas (LLA prezidentas), Agnė Masalskytė (AGATA vykd. direktorė), Gytis Vaškelis (LALA prezidentas).

Parašykite komentarą