Matininkų darbui palengvinti – Geoportal.lt

Nacionalinės žemės tarnybos specialistai atkreipia dėmesį, kad Lietuvos erdvinės informacijos (LEI) portalo Geoportal.lt elektroninė paslauga „Matavimo duomenų atitikties Georeferencinio pagrindo kadastro duomenims patikrinimas“ skirta supaprastinti ir pagreitinti matininkų darbą.

LEI portale, kuriame pateikiamas oficialus stambaus mastelio šalies žemėlapis, įvairaus mastelio valstybiniai georeferencinių duomenų rinkiniai ir kiti pagrindiniai valstybės erdviniai duomenys, matininkai gali patikrinti jų nustatytų žemės sklypų ribų atitiktį Georeferencinio pagrindo kadastre (GRPK) įregistruotiems objektams, prieš pradedant žemės sklypo kadastrinių matavimų derinimo ir įregistravimo procesus. Ši paslauga padeda išvengti galimų netikslumų ir klaidų bei užtikrina sklandesnį ir greitesnį procesą.

Naudodamiesi šia elektronine paslauga, matininkai gali įkelti turimus matavimų duomenis ir naudojant tam skirtus įrankius nustatyti, ar žemės sklypo riba atitinka oficialius GRPK duomenis, t. y. kelių, gatvių, geležinkelių, upių, upelių, melioracijos kanalų ašines linijas, ežerų ir tvenkinių ribas ir gauti išvadą apie atitiktį. Nustačius neatitikimą – toliau naudojant šią elektroninę paslaugą galima nedelsiant pateikti prašymą GRPK tvarkytojui (VĮ Distancinių tyrimų ir geoinformatikos centrui „GIS-Centras“) patikslinti GRPK duomenis, o GRPK tvarkytojui jį išnagrinėjus – gauti oficialų atsakymą.

Elektroninė paslauga „Matavimo duomenų atitikties Georeferencinio pagrindo kadastro duomenims patikrinimas“ pirmiausia yra skirta matininkams, tačiau šia paslauga taip pat gali naudotis ir kiti GRPK duomenų teikėjai, kadastrų, registrų ir erdvinių duomenų rinkinių tvarkytojai, kurie turi naudoti GRPK duomenis, bei institucijos, priimančios sprendimus dėl registruojamų gamtinių ar antropogeninių (žmonių sukurtų) objektų korektiškumo.

LEI portalas Geoportal.lt – tai Nacionalinės žemės tarnybos ir VĮ „GIS-Centras“ vystomas portalas, kurio tikslas – sudaryti sąlygas centralizuotai teikti duomenų naudotojams valstybės kadastrų, registrų tvarkytojų, valstybės ir savivaldybių institucijų bei kitų asmenų sukurtus ir tvarkomus erdvinių duomenų rinkinius.

Skirtingo mastelio valstybinius georeferencinius erdvinių duomenų rinkinius per LEI portalą visuomenei ir suinteresuotiems asmenims bei institucijoms nemokamai teikia Nacionalinė žemės tarnyba.

Parašykite komentarą