NSGK pritarė siūlymui parengti Lietuvos kibernetinio saugumo strategiją

Kovo 9 dieną, ketvirtadienį, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdyje (NSGK) buvo svarstomas Lietuvos kibernetinio saugumo užtikrinimo klausimas.

Už kibernetinį saugumą atsakingų institucijų atstovai komitetui pristatė esamą padėtį ir pasiektą pažangą praėjus daugiau kaip dvejiems metams po Kibernetinio saugumo įstatymo įsigaliojimo.

Posėdžio išvakarėse Vyriausybė patvirtino sąrašą ypatingos svarbos infrastruktūros objektų ir (ar) jų valdytojų, kurių kibernetinei apsaugai bus skiriamas itin didelis dėmesys. Į šį sąrašą įtraukti objektai, kurių veiklos sutrikdymas gali padaryti didelę žalą nacionaliniam saugumui, šalies ūkiui, valstybės ar visuomenės interesams.

Posėdžio metu svarstyti, už kibernetinį saugumą atsakingų institucijų kompetencijos ir funkcijų pasidalinimo bei teisinio reglamentavimo tobulinimo klausimai. Be to, kalbėta apie tolesnes kibernetinio saugumo stiprinimo gaires.

NSGK pritarė komiteto pirmininko Vytauto Bako siūlymui – Vyriausybei parengti Lietuvos kibernetinio saugumo strategiją, į kurią būtų įtraukti Nacionalinėje saugumo strategijoje iškelti uždaviniai dėl kibernetinio saugumo stiprinimo bei numatytas jos įgyvendinimo priemonių planas.

Kibernetinis saugumas pastaruoju metu įvardijamas kaip vienas didžiausių kiekvienos šiuolaikinės valstybės ir visuomenės saugumo iššūkių. Kasmet sparčiai auga kibernetinių išpuolių ir kitų incidentų skaičius.

Parašykite komentarą