Dailininko Antano Kmieliausko 85-erių metų jubiliejaus kūrybinis vakaras

Renginio tipas: Kūrybinis jubiliejinis vakaras
Renginio data: Trečiadienis, 2017 m. kovo 15 d.
Renginio pradžia: 17:00
Renginio pabaiga: Trečiadienis, 2017 m. kovo 15 d.
Renginio vieta: Lietuvos dailininkų sąjungos parodų salė, Vokiečių g. 4/2, Vilnius

Renginys vyks kovo 15 d., 17 val. LDS būstinės parodų salėje

Jubiliejaus proga, menininkas kviečia kolegas kartu pabendrauti, pasidalinti įspūdžiais, džiaugsmais, idėjomis, rūpesčiais.

Antanas Kmieliauskas – VDA dėstytojas, profesorius, Nacionalinės premijos laureatas, vienas universaliausių šiuolaikinių lietuvių dailininkų, dirbantis skulptūros, grafikos, molbertinės tapybos ir freskos srityse.

“Kai kas gal­vo­ja, kad ne­rei­kia mo­kė­ti nei ge­rai ta­py­ti, nei skulp­tū­ras da­ry­ti, iš­si­gal­vok ko nors ne­žmo­niš­ko ir bū­si šiuo­lai­kiš­kas, ma­din­gas… Ne­žiū­rint į tai, kad mo­der­nus me­nas yra pa­sie­kęs nuo­sta­bių iš­raiš­kos prie­mo­nių, ne­svar­bu, ko­kio­mis for­mo­mis, bet nie­ka­las nie­ka­lu ir lie­ka. Pa­da­ry­ti nau­ją ir la­bai ver­tin­gą – la­bai re­ti at­ve­jai…“

Antanas Kmieliauskas, “Pokalbiai prie molberto” (knygos autorius Apolinaras Čepulis) p.82

“Mūsų kartai teko sudėtingi laikai, mes turėjome rinktis: pataikauti ir pasiduoti oficialiai ideologijai ar savo gyvenimu, savo kūryba pasipriešinti okupacijai. Taigi bendravau su savo bendraminčiais: Adomu Matuliausku, Vincu ir Saule Kisarauskais, Vytautu ir Judita Šeriais, Birute Žilyte, Algirdu Steponavičiumi, Vladu Vildžiūnu, Justinu Mikučiu ir kitais. Mes diskutavome ne tik apie meną, estetiką, bet ir apie Lietuvos istoriją, okupaciją, apie pastangas išlikti savimi bent kūryboje. Mūsų įsitikinimus ir ryžtą labai palaikydavo Justinas Mikutis, praplėtęs mūsų filosofijos, dailės, literatūros akiratį, padėjęs pajusti žmogaus sąžinės vertę, minties laisvę. Mes niekada nebuvome kosmopolitai, anksti supratome, kad kūryba be lietuviškos dvasios pasaulio nenustebinsime. Mums visada rūpėjo išsaugoti savo šaknis.”


Antanas Kmieliauskas

”Antanas Kmieliauskas visą laiką tiek gyvenime, tiek kūryboje liko ištikimas žmogiškosioms tiesoms – darbštumui, sąžiningumui, meilei artimui. Ką bedarytų Antanas Kmieliauskas – ar tapytų paveikslą, ar kaltų skulptūrą, ar raižytų grafikos darbą, ar tiesiog bendrautų – iš jo spinduliuoja nuoširdumas ir žmogiška šiluma.”

Diana Rakauskaitė

Parašykite komentarą