NSGK posėdyje aptartas šaulių ginklų laikymo namuose klausimas

Kovo 15 dieną, trečiadienį, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje viešėjo krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ir Lietuvos Šaulių sąjungos (LŠS) vadas ats. plk. ltn. Liudas Gumbinas. Komiteto nariai kartu su svečiais aptarė ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą, kuris leistų LŠS nariams įsigyti B ar C kategorijos šaunamąjį ginklą šaulio tarnybai už asmenines lėšas.

Įstatymas, kuris šauliams leidžia įsigyti ginklus šaulio tarnybai, buvo priimtas dar praėjusių metų birželį. Tiesa, LŠS nariai ginklų kol kas įsigyti negalėjo, kadangi nėra vykdomas šaulių egzaminavimas.

Pasak NSGK pirmininko Vytauto Bako, šią situaciją reikia kuo skubiau išspręsti. „Įstatymai turi būti įgyvendinti ir, norintys įsigyti ginklą šaulio tarnybai ir taip prisidėti prie valstybės saugumo, privalo turėti galimybę praeiti reikalingas patikras, išlaikyti egzaminus, – sakė NSGK vadovas. – Teisinės sąlygos iš Seimo pusės yra sukurtos. Visgi, jeigu įstatymas nėra veiksnus, turime šią problemą spręsti atvirai ir skaidriai“.

B, C kategorijos ginklai yra neautomatiniai civilinės apyvartos ginklai, analogiški naudojamiems medžiotojų ir sportininkų. Tik nedidelė šaulių dalis yra medžiotojai arba sportininkai, tuo tarpu kiti šauliai neturėjo teisinio pagrindo už savo lėšas įsigyti ginklą šaulio tarnybai.

LŠS vado L. Gumbino teigimu, dar kovo mėnesį bus apmokyti instruktoriai, kurie galės vykdyti šaulių mokymą ir turės teisę priimti egzaminą, o per 2017-uosius metus planuojama leidimą įsigyti ginklus šaulio tarnybai išduoti bent 100 šaulių. Tikimasi, jog pirmieji šauliai galės tai padaryti dar šį pavasarį.

Krašto apsaugos ministras R. Karoblis posėdyje patvirtino, jog visos reikalingos tvarkos yra parengtos ir artimu metu šis klausimas turėtų pajudėti į priekį.

Artimu metu bus nagrinėjamas ir karių savanorių ginklų įsigijimo už savo lėšas klausimas.

Iki šiol šauliai B ir C kategorijos ginklus galėjo įsigyti nustatyta tvarka tapę šaudymo sporto šakų sportininkais, tačiau tai neleidžia tapti ginkluotųjų pajėgų dalimi.

 

 

 

Parašykite komentarą