Seimas svarstys Susitarimo, kuriuo steigiama Europos Sąjungos bei jos valstybių narių ir Centrinės Amerikos asociacija, ratifikavimo projektą

Seimui pristatytas įstatymo „Dėl Susitarimo, kuriuo steigiama Europos Sąjungos bei jos valstybių narių ir Centrinės Amerikos asociacija, ratifikavimo“ projektas Nr. XIIIP-263. Teikiamo dokumento tikslas – ratifikuoti 2012 m. birželio 29 d. Tegusigalpoje priimtą Susitarimą, kuriuo steigiama Europos Sąjungos bei jos valstybių narių ir Centrinės Amerikos asociacija (toliau – Susitarimas). Šio Susitarimo Šalimis yra Centrinės Amerikos valstybės – Kosta Rika, Salvadoras, Gvatemala, Hondūras, Nikaragva ir Panama bei Europos Sąjunga ir jos valstybės narės, atsižvelgiant į jų atitinkamas kompetencijos sritis. Susitarimo 353 straipsnis nustato, kad šį Susitarimą Šalys patvirtina vadovaudamosi savo vidaus teisinėmis procedūromis ir Susitarimas įsigalios pirmąją mėnesio, einančio po tos dienos, kurią Šalys praneš viena kitai apie nurodytų vidaus procedūrų užbaigimą, dieną.

Europos Sąjungos ir Centrinės Amerikos asociacijos susitarimas susideda iš trijų pagrindinių dalių – politinio dialogo, bendradarbiavimo ir prekybinių nuostatų. Susitarimo tikslas – remti demokratiją, politinį stabilumą ir ekonominį augimą Centrinėje Amerikoje.

Pasak užsienio reikalų ministro Lino Antano Linkevičiaus, Susitarimas – tai dar vienas žingsnis link aktyvesnio politinio ir ekonominio ES ir jos valstybių narių bendradarbiavimo su šio regiono šalimis. Jame įtvirtintos įprastinės politinės Europos Sąjungos nuostatos, susijusios su žmogaus teisėmis, demokratijos puoselėjimu, politiniu bendradarbiavimu, konfliktų prevencija, tinkamu valdymu, regionine integracija, skurdo mažinimu, migracija, kova prieš nelygybę, klimato kaita, aplinkosaugos bei biologinės įvairovės išsaugojimu.

Ministro teigimu, Susitarime įtvirtintos svarbios ekonominės nuostatos, susijusios su importo tarifų mažinimu arba jų panaikinimu, techninių prekybos kliūčių šalinimu, paslaugų rinkos liberalizavimu, siekiu veiksmingai, abipusiškai ir laipsniškai atverti šalių valstybinių viešųjų pirkimų rinkas. „Aišku, kad tai turės teigiamos įtakos verslo sąlygoms ir plėtrai Europos Sąjungai, be abejo, tame tarpe ir Lietuvai, jeigu būtų toks poreikis“, – sakė L. A. Linkevičius.

Projektui po pateikimo vienbalsiai pritarė 102 Seimo nariai.

Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Užsienio reikalų komitetas, projektą plenariniame posėdyje numatoma svarstyti balandžio 25 d.

 

Parašykite komentarą