Seimas svarstys Valstybės informacinių išteklių valdymo įstatymo pataisų projektą

Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė Seimui pristatė Valstybės informacinių išteklių valdymo įstatymo pataisų projektą Nr. XIIIP-406 bei lydimuosius teisės aktų projektus. Teikiamais įstatymų projektais siūloma nustatyti, kad visos valstybės ir savivaldybių institucijos bei įstaigos, vykdydamos teisės aktų nustatytas funkcijas, valstybės registruose ir informacinėse sistemose tiek registruotų duomenis, tiek gautų duomenis iš jų nemokamai.

„Pagal šio metu galiojantį teisinį reguliavimą, visos valstybės ir savivaldybių institucijos, vykdydamos, pabrėžiu, įstatymu joms nustatytas funkcijas ir teikdamos duomenis valstybės registrams, privalo susimokėti už šių duomenų įregistravimą registruose“, – pristatydama pataisas sakė R. Svetikaitė.

Pasak vyriausiosios patarėjos, nuo 2015 m. spalio mėnesio iki 2016 m. rugsėjo mėnesio pagrindinius valstybės registrus tvarkančiai valstybės įmonei „Registrų centras“ valstybės institucijos už paslaugas sumokėjo daugiau nei 3 mln. eurų.

„Susiklosčiusi situacija, kai valstybės registrus tvarkančiai ir viešo administravimo funkcijai atliekančiai valstybės įmonei didžioji dalis valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų kasmet sumoka milijonus, visų pirma neatitinka pamatinio viešo administravimo principo, kad vieno viešo administravimo subjekto tarnybinė pagalba kitam yra nemokama“, – pažymėjo R. Svetikaitė.

Pasak šalies vadovės atstovės, tai neatitinka ir Europos Sąjungos teisės nuostatų, nes valstybė moka milijonus už jai pačiai priklausančių valstybės registro duomenis pagal realių sąnaudų neatitinkančius įkainius. Be to, atlygintinas valstybės registro duomenų teikimas didžiai daliai valstybės ir savivaldybės institucijų neleidžia užtikrinti gyventojams teikiamų viešųjų paslaugų kokybės, nes institucijos, taupydamos savo lėšas verčia gyventojus teikti tuos pačius duomenis kelioms institucijoms ir pateikti valstybės registro išrašus.

Teikiamomis pataisomis siūloma ir, kad valstybė kompensuotų neatlygintino duomenų teikimo sąnaudas po to, kai nepriklausoma institucija Vyriausybės nustatyta tvarka įvertintų neatlygintino duomenų teikimo sąnaudų pagrįstumą pagal jai duomenų gavėjų patvirtintas einamaisiais metais gautų duomenų apimtis.

Taip pat numatoma, kad valstybės registro tvarkytojas Vyriausybės nustatyta tvarka teiktų informaciją apie faktines registro pajamas ir sąnaudas Vyriausybės įgaliotai nepriklausomai institucijai, kuri atliktų faktinių registro pajamų ir sąnaudų, susijusių su registro duomenų, registro informacijos, registrui pateiktų dokumentų ir (arba) jų kopijų teikimu, vertinimą ir teiktų rekomendacijas Vyriausybei arba žinybinio registro valdytojui dėl atlyginimo už registro duomenų, registro informacijos, registrui pateiktų dokumentų ir (arba) jų kopijų teikimo perskaičiavimo.

Valstybės informacinių išteklių valdymo įstatymo pataisų projektui bei lydimiesiems teisės aktams po pateikimo pritarė 101, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 4 Seimo nariai. Projektus plenariniame posėdyje numatoma svarstyti gegužės 30 d.

Parašykite komentarą