LVŽS frakcijos pranešimas: „Siūlymai depolitizuoti VTEK ir VRK – jau ketvirtadienio Seimo posėdyje“

2017 m. kovo 22 d. pranešimas žiniasklaidai

Ketvirtadienį Seimo plenariniame posėdyje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijų atstovai pateiks įstatymų projektus, kuriais siūloma apriboti politikų įtaką sudarant Vyriausiosios tarnybinės etikos (VTEK) ir Vyriausiosios rinkimų (VRK) komisijas, nes jų formavimo procese siūloma atsisakyti politinio pasitikėjimo pagrindu deleguojamų narių.

„Pastaraisiais metais tiek VTEK, tiek VRK susilaukdavo pastabų, kad jų veikloje buvo vadovautasi ne tik įstatymais, bet ir buvo nevengiama interesų konflikto, šališkai ginant juos delegavusias politines partijas. Siūlome, jog į politinį procesą administruojančias institucijas atstovus deleguotų nuo politinių partijų nepriklausančios organizacijos. Tikimės, jog pokyčius šiose institucijose pamatysime jau artimiausiais mėnesiais“, – sako Seimo LVŽS frakcijos narys Povilas Urbšys.

Siūlymai apriboti politikų įtaką tarnybinės etikos ir rinkimų komisijoms buvo svarstomi jau seniai, tačiau nei viena politinė partija nesiryždavo imtis esminių permainų ir tapdavo tuo „vis atgimstančiu drakonu“, kai, tapusi pozicijos formuotoja, mielai perimdavo ankstesnių kadencijų suformuotą ydingą praktiką, daryti politinę įtaką šioms politinį procesą administruojančioms institucijoms.

Ketvirtadienį prieš Seimo plenarinį posėdį organizuojamoje spaudos konferencijoje bus pristatyti siūlomi naujieji komisijų formavimo principai ir detalizuoti tolesni artimiausi šių institucijų sudėčių pasikeitimo etapai.

Daugiau informacijos:

LVŽS infocentras

El. p. media@lvzs.lt

Parašykite komentarą