LVŽS frakcijos pranešimas žiniasklaidai: „Politikai Vyriausiosios tarnybinės etikos ir Vyriausiosios rinkimų komisijų sudarymui įtakos neturės“

2017 m. kovo 23 d. pranešimas žiniasklaidai

 

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijų atstovai Seime teikia įstatymų projektus, kuriais bus apribota politikų įtaka Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) ir Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sudarymui, nes šių komisijų formavimo procese bus atsisakoma politinio pasitikėjimo pagrindu deleguojamų narių.

„Pastaraisiais metais tiek VTEK, tiek VRK susilaukdavo pastabų, kad jų veikloje buvo vadovautasi ne tik įstatymais, bet ir buvo nevengiama interesų konflikto, šališkai ginant juos delegavusias politines partijas. Siūlome, jog į politinį procesą administruojančias institucijas atstovus deleguotų nuo politinių partijų nepriklausančios organizacijos“, – sako vienas iš projektų autorių Seimo narys Povilas Urbšys.

VTEK sudarymo tvarkoje siūloma teisė deleguoti po vieną iš penkių komisijos narių ne Lietuvos savivaldybių asociacijai, o viešosios įstaigos „Transparency International“ Lietuvos skyriui. Kitus narius (po vieną) teiks Lietuvos Respublikos Prezidentas, Seimo Pirmininkas, Ministras Pirmininkas ir Teisėjų taryba.

VRK sudarymo tvarkoje siūloma visiškai atsisakyti politinių partijų deleguojamų narių (jie sudarydavo beveik pusę VRK narių), o teisę deleguoti du narius iš teisingumo ministro perleisti Teisėjų tarybai. Siūloma teisę deleguoti po du komisijos narius suteikti ir Lietuvos advokatūrai. Kaip ir anksčiau, kitus narius (po du) teiks Lietuvos Respublikos Prezidentas ir Lietuvos teisininkų draugija, o Seimo Pirmininko teikimu VRK pirmininką skirs Seimas.

Siūlymai apriboti politikų įtaką tarnybinės etikos ir rinkimų komisijoms buvo svarstomi jau senokai, tačiau nei viena politinė partija nesiryždavo imtis esminių permainų ir tapdavo tuo „vis atgimstančiu drakonu“, kai tapusi pozicijos formuotoja mielai perimdavo ankstesnių kadencijų suformuotą ydingą praktiką daryti politinę įtaką šioms politinį procesą administruojančioms institucijoms.

Siekiant maksimaliai riboti politinių partijų įtaką VTEK ir VRK nariams, siūloma, kad nariais negalėtų būti siūlomi buvę politinių partijų nariai, išskyrus atvejus, kai nuo jų narystės nutraukimo praėjo daugiau nei treji metai. Taip pat siūloma, kad kandidatai į VTEK narius turėtų ne mažesnį kaip 5 metų darbo pagal specialybę, o ne bet kokio darbo, stažą. VRK nariams nustatoma maksimali 2 kadencijų iš eilės riba.

Be to, didinat VTEK veiklos skaidrumą ir atskaitingumą visuomenei siūloma, kad VTEK sprendimai būtų priimami vardiniu balsavimu ir rezultatai viešinami. Kartu įstatyme siūloma įtvirtinti atskirosios VTEK nario nuomonės institutą, kuris sudarytų sąlygas mažumoje likusiems nariams išreikšti savo valią ir pateikti balsavimo motyvus bei teisinius argumentus.

Įstatymų projektus teikia Seimo nariai Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis, Rima Baškienė, Arvydas Nekrošius, Tadas Langaitis, Agnė Širinskienė ir Povilas Urbšys.

LVŽS infocentras

El. p. media@lvzs.lt

Parašykite komentarą