Kovo 24-oji – tarptautinė tuberkuliozės diena: ką būtina žinoti kiekvienam

Kovo 24 dieną yra minima Tarptautinė tuberkuliozės diena. Ši diena skirta plačiau informuoti žmones apie šią pavojingą ligą. Tuberkuliozė kelia didelę grėsmę visuomenės sveikatai, tačiau ji gali būti įveikta, jei bus imtasi konkrečių veiksmų.

Lietuva – rizikingiausių valstybių sąraše

Daugumoje Europos šalių sergamumo tuberkulioze rodikliai yra žemi. Liga linkusi koncentruotis tarp atskirtų, skurdžiausių ir labiausiai pažeidžiamų visuomenės grupių. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, Lietuva pagal sergamumo tuberkulioze lygį patenka į rizikingiausių Europos valstybių sąrašą. Užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinės sistemos duomenimis, Lietuvoje per paskutinius 10 metų (2006-2015) sergamumas kvėpavimo organų tuberkulioze, patvirtintas bakteriologiškai ir histologiškai, mažėjo nežymiai: nuo 36,8 atv./100 tūkst. gyventojų 2006 m. iki 31,7 atv. /100 tūkst. gyventojų 2015 m.

Tuberkuliozės (liaudiškai vadinama džiova) sukėlėją prieš daugiau nei šimtą metų atrado vokiečių gydytojas Robertas Kochas. Už tai jam buvo suteikta Nobelio premija. Nepaisant to, iki šiol nepavyksta nugalėti šios ligos. Tuberkuliozės bakterijos dažniausiais puola plaučius, bet jos gali pažeisti bet kurią kūno dalį, pavyzdžiui, inkstus, stuburo ar galvos smegenis. Negydoma tinkamai tuberkuliozė gali būti mirtina.

Būtina keisti sveikatos raštingumą

Užsikrėsti šia liga galima bet kur, tačiau tik apie dešimtadalis užsikrėtusiųjų suserga. Infekcijos išsivystymą, patekus užkratui, gali nulemti padidėjęs stresas, gretutinės ligos, patirtos operacijos, nusilpusi imuninė sistema. Kovoje su tuberkulioze yra labai svarbus sveikatos raštingumas bei neišvengiamas visuomenės požiūrio keitimas. Daugelis net nežino, kad tuberkuliozė pavojinga ne tik sergančiajam, bet ir aplinkiniams. Būna, kad sergantysis tuberkulioze slepia ligą nuo artimųjų. Jei žmogus susirgo atvirąja tuberkuliozės forma, ligos pradžioje jis labai pavojingas aplinkiniams.

Tuberkuliozė plinta oru iš vieno asmens kitam.  Bakterijos patenka į orą, kai  plaučių ar gerklų tuberkulioze sergantis asmuo kosėja, čiaudi, kalba, dainuoja. Šalia esantys žmonės gali įkvėpti šių bakterijų ir užsikrėsti. Labai tikėtina, kad tuberkulioze sergantis žmogus perduos ją tiems, su kuriais leidžia laiką kasdien. Tai  šeimos nariai, draugai, bendradarbiai ar mokyklos draugai.

Geriausias vaistas – profilaktika

Tuberkuliozės simptomai pasireiškia, kai tuberkuliozės bakterijos pradeda organizme  daugintis. Plaučių tuberkuliozė gali sukelti tokius simptomus, kaip kosulį, trunkantį 3 ar daugiau savaičių, kosėjimą su skrepliais ar su krauju. Ligonis gali skųstis kitais negalavimais, rodančiais susirgimą tuberkulioze: silpnumu ar nuovargiu; svorio kitimu; apetito nebuvimu; šaltkrėčiu; karščiavimu; prakaitavimu naktį; skausmą krūtinėje.

Užsikrėsti tuberkuliozės bakterijomis riziką turi daugelis iš mūsų, kadangi sergančiųjų ir nesigydančių žmonių gali būti šeimoje, darbo kolektyvuose, vaikų ugdymo įstaigose ir kt. Tačiau jautriausi tuberkuliozės bakterijoms yra vaikai iki 5 metų ir asmenys, užsikrėtę ŽIV, sergantys cukriniu diabetu, lėtiniu inkstų nepakankamumu, onkologinėmis ligomis, asmenys, kuriems taikoma ilgalaikė kortikosteroidų terapija, chemoterapija, vartojantys švirkščiamuosius narkotikus ir kt.

Geriausias būdas neplatinti tuberkuliozės – profilaktiškai tikrintis sveikatą, kuo anksčiau nustatyti ligą ir susirgus tinkamai  vartoti vaistus ir vykdyti visus gydytojo nurodymus. Tikrintis, ar neserga tuberkulioze, privalo asmenys, dirbantys maisto tvarkymo įmonėse, sveikatos priežiūros įstaigose, vaikų ugdymo įstaigose, teikiantys paslaugas gyventojams.

Patikrinimo dėl tuberkuliozės minimumą sudaro krūtinės ląstos dviejų krypčių rentgenogramos (suaugusiems; vaikams – sprendžia gydytojas), tuberkulino mėginys (vaikams ir asmenims iki 18 metų amžiaus) ir skreplių tyrimas dėl rūgščiai atsparių bakterijų (jei pacientas gali iškosėti skreplių). Gydytojas kiekvienu atveju sprendžia, ar reikalingi papildomi tyrimai ir manipuliacijos.
Tuberkuliozė išgydoma, jei sergantis šia liga asmuo kreipiasi medicininės pagalbos ir vartoja visus  gydytojo paskirtus vaistus visą nustatytą laiką.

Atminkite, kad tuberkuliozės sukėlėjai plinta oru su mažais sergančio žmogaus iškosėtais lašeliais, tad dažniausiai užsikrėtimas gali įvykti uždarose nevėdinamose patalpose (liftuose, transporte ir kt.).

Plakatai apie tuberkuliozę parsisiuntimui: http://www.ulac.lt/lt/plakatai-apie-tuberkulioze

Informacija parengta naudojantis Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis.

Informaciją parengė:

Viktorija Šadiul – Zadvornaja

Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė

Vilniaus m. savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras

tel. (8-5) 234 02 35 el.p viktorija.sadiul@vvsb.lt

Parašykite komentarą