Aplinkos apsaugos komitetas apsvarstė naujos redakcijos Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymą

2017 m. kovo 29 d. pranešimas žiniasklaidai

Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymas (toliau – PŪVPAVĮ) Nr. XIIP-4804 su lydinčiuoju Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimo projektu Nr. XIIP-4805 po pateikimo Seime rudens sesijoje jau iki šios dienos posėdžio buvo nuodugniai aptartas papildomais paskirtuose Seimo komitetuose bei Aplinkos apsaugos komiteto klausymuose.

Šiandien Aplinkos apsaugos komiteto nariai balsavo dėl komiteto išvadų šiems įstatymų projektams bei visų gautų valstybės institucijų, asocijuotų struktūrų ir Seimo narių pasiūlymų.

Daugiausiai diskusijų sukėlė iš dabar galiojančio PŪVPAV įstatymo išbraukiama savivaldybių tarybų teisė sustabdyti planuojamus ūkinės veiklos projektus, vadinamoji „savivaldybių veto“ teisė. Išklausę gausių savivaldos ir investuotojų atstovų pasisakymų, Specialiųjų tyrimų tarnybos specialisto argumentų, komiteto nariai minimalia balsų persvara nepritarė kelių Seimo narių ir Lietuvos savivaldybių asociacijos siūlymui sugrąžinti „veto“ į įstatymą.

Gana išsamiai buvo aptartas 2-asis įstatymo priedas, reglamentuojantis planuojamos ūkinės veiklos, kuriai turi būti atliekama atranka dėl PAV, rūšių sąrašą. Komitetas iš dalies pritarė Seimo nario siūlymui nustatyti žemesnius ribinius dydžius veikloms, susijusioms su intensyviu gyvūnų ir paukščių auginimu. Tačiau ir šie nauji ribiniai dydžiai bus didesni nei galiojančiame įstatyme. Tai reiškia, kad bus leidžiama auginti didesnį skaičių paukščių ir gyvūnų, neatliekant atrankos dėl PAV procedūrų.

Šis PŪVPAV naujos redakcijos įstatymas parengtas, atsižvelgiant į Vyriausybės ir investuotojų pasiūlymus mažinti administracinę naštą bei į kaimyninių šalių patirtį šioje srityje. Įstatymo projekte maksimaliai sutrumpinta PAV procedūrų trukmė.

Po svarstymo komitete patobulintus įstatymo projektus svarstys Seimas plenariniame posėdyje.

Parengė

Rasa Matusevičiūtė,

Aplinkos apsaugos komiteto biuro patarėja

Tel. (8 5) 239 6190

 

Parašykite komentarą