Nacionalinės sveikatos tarybos nariai galės darbuotis ne ilgiau kaip dvi kadencijas iš eilės

Seimas priėmė Sveikatos sistemos įstatymo 67 straipsnio pataisas (projektas Nr. XIIIP-269(3), patikslindamas Nacionalinės sveikatos tarybos (NST) teisinį reglamentavimą. Už tokį sprendimą vieningai balsavo 89 Seimo nariai.

Nustatyta, kad Nacionalinė sveikatos taryba sudaroma 4 metų kadencijai iš 16 narių (šiuo metu – 17 narių): 2 (vienas – penkių didžiųjų miestų atstovas, vienas  – kaimiškųjų rajonų atstovas) savivaldybių bendruomenių sveikatos tarybų atstovai; 7 švietimo, socialinių reikalų, aplinkosaugos, ekonomikos, kultūros, kaimo reikalų, medicinos etikos ar teisės specialistai; 3 visuomeninių organizacijų, ginančių visuomenės sveikatos, pacientų ar neįgaliųjų interesus, atstovai; 3 mokslo ir studijų institucijų, rengiančių sveikatos priežiūros specialistus, atstovai; vienas sveiką gyvenseną propaguojančių organizacijų atstovas.

Įstatyme nustatyti reikalavimai tarybos nariams, nustatyta, kad Tarybos nariai dirba visuomeniniais pagrindais. Šiuo metu galiojantis teisės aktas papildytas nuostata, kad asmuo Tarybos nariu gali būti skiriamas ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Įstatyme įtvirtinta, kad iki šių pataisų įsigaliojimo dienos paskirtų Nacionalinės sveikatos tarybos narių kadencija baigiasi 2017 metų birželio 1 d. Likus ne mažiau kaip 40 kalendorinių dienų iki šio termino, pradedama naujų Tarybos narių skyrimo procedūra.

Priimtomis pataisomis nustatyta, kad asmuo, iki šio įstatymo įsigaliojimo ėjęs NST nario pareigas paskutinius 8 metus ir daugiau, gali būti vėl skiriamas Tarybos nariu tik po kadencijos pertraukos, nes laikoma, kad jis šias pareigas ėjo dvi kadencijas iš eilės.

Pareigas ėjus mažiau kaip paskutinius 8 metus, asmuo toliau gali būti skiriamas NST nariu vienai kadencijai, nes laikoma kad šis asmuo NST nario pareigas ėjo vieną kadenciją.

 

Parašykite komentarą