Seimo komisija aptarė partizanų įamžinimą Kryžkalnyje

2017 m. kovo 30 d. pranešimas žiniasklaidai

Kovo 29 d. Pasipriešinimo okupaciniams režimams dalyvių ir nuo okupacijų nukentėjusių asmenų teisių ir reikalų komisija posėdyje išklausė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro darbuotojų, skulptorių, architektų, menininkų visuomeninių organizacijų atstovų minčių dėl Kryžkalnyje jau įgyvendinamo projekto ir planuojamo įgyvendinti antrojo projekto, skirtų Lietuvos partizanų atminimui įamžinti.

Beveik prieš dešimt metų gimė mintis Kryžkalnyje kurti memorialą. Šios idėjos autorius – monsinjoras Alfonsas Svarinskas. Paminklo kompleksą sudarys varpinė-koplyčia su vitražais, kryžius ir devynios nuožulnios plokštumos, ant kurių bus pritvirtintos nerūdijančio plieno lentelės su partizanų slapyvardžiais, pavardėmis, gimimo ir mirties datomis. Į memorialą ves laiptai. Užėjus į koplyčią bus galima paskambinti varpu ir taip pašlovinti kovotojus už Lietuvos laisvę bei pagerbti jų atminimą. Memorialą sukūrė bendrovės „Vilniaus archija“ vadovė Virginija Bakšienė.

Kito projekto iniciatorius – Tėvynės partizanų laisvės kovos įamžinimo sąjungos valdybos pirmininkas Antanas Kliunka. Lietuvos pokario partizanų kova už Lietuvos laisvę buvo išskirtinis reiškinys. Tai didvyriška kova su daug galingesniu priešininku, neteisėtai šeimininkavusiu Lietuvos žemėje. Tai bunkeriai, pasalos ir išdavystės, miestelių aikštėse suguldyti žuvusiųjų partizanų subjauroti kūnai. Tai daugybė asmeninių gyvenimo tragedijų, išskirtų šeimų, daug skausmo, tačiau ir daug tvirtybės, valios kovoti iki pabaigos. Tai herojiškas lietuvių tautos karas tada, kai daugeliui kitų Europos šalių jis jau buvo baigtas. Tai karas, kuriame buvo įrodyta, kad maža tauta gali būti labai stipri ir nepalaužiama.

Siekdama įamžinti šį istorijos faktą Tėvynės partizanų laisvės kovos įamžinimo sąjunga siūlo Kryžkalnyje pastatyti originalią skulptūrą „Partizanų žvalgyba“, sukurtą skulptoriaus Gintauto Lukošaičio. Kryžkalnis pasirinktas dėl palankios geografinės padėties ir todėl, kad Raseinių krašto partizanai buvo itin aukšto organizuotumo lygio, apygardos partizanų vadovybė vienijo Žemaitijos ir visos Lietuvos partizanus.

Tėvynės partizanų laisvės kovos įamžinimo sąjungos projektas ir jau baigiama pastatyti koplyčia puikiai papildytų vienas kitą. Komisija įpareigojo iniciatorius suderinti abiejų idėjų įgyvendinimą, kad projektai sudarytų vientisą partizanų įamžinimo memorialą.

Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. D. Stonytė) 

Komisijų sekretoriato patarėja

Danguolė Stonytė, tel. (8 5) 239 65 61, el. p. danguole.stonyte@lrs.lt

Parašykite komentarą