Sveikatos reikalų komitetas svarstė Nacionalinės sveikatos tarybos naujos sudėties formavimo klausimą

2017 m. balandžio 6 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Sveikatos reikalų komitetas (toliau – Komitetas) posėdyje svarstė Nacionalinės sveikatos tarybos (toliau – NST) naujos sudėties formavimo klausimą.

NST yra Lietuvos Respublikos Seimo įsteigta ir jam atskaitinga sveikatos politikos vertinimo ir formavimo patariamoji institucija, skatinanti sveikatos visose politikos srityse principo įgyvendinimą. NST sudarys 16 narių (2 savivaldybių bendruomenių sveikatos tarybų atstovai; 7 švietimo, socialinių reikalų, aplinkosaugos, ekonomikos, kultūros, kaimo reikalų, medicinos etikos ar teisės specialistai; 3 asociacijų, ginančių visuomenės sveikatos, pacientų ar neįgaliųjų interesus, atstovai; 3 mokslo ir studijų institucijų, rengiančių sveikatos priežiūros specialistus, atstovai; 1 sveiką gyvenseną propaguojančių asociacijų atstovas). NST narys turės atitikti visus šiuos reikalavimus: nepriekaištinga reputacija, mokslo laipsnis (šis reikalavimas nebus taikomas asociacijų, propaguojančių sveiką gyvenseną, ginančių visuomenės sveikatos, pacientų ar neįgaliųjų interesus, atstovams ir savivaldybių bendruomenių sveikatos tarybų atstovams), ne trumpesnė kaip 3 metų darbo (profesinės veiklos) ir (ar) narystės (atstovavimo) asociacijose patirtis. NST nariais negalės būti renkami Lietuvos Respublikos valstybės politikų pareigas einantys asmenys, o NST nariu asmuo galės būti skiriamas ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės. Formuojant NST, narius iš pasiūlytų kandidatūrų deleguos Seimo komitetai, Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisija, Lietuvos mokslo taryba.

Sveikatos reikalų komitetas raštu kreipsis į Seimo komitetus, Lietuvos mokslo tarybą su prašymu pateikti NST narių kandidatūras iki 2017 m. gegužės 5 d. Komitetas dėl kandidatūrų taip pat kreipsis į asociacijas, ginančias visuomenės sveikatos, pacientų ar neįgaliųjų interesus, o dėl medicinos etikos ar teisės specialistų kandidatūrų – į Vilniaus universitetą, Lietuvos sveikatos mokslų universitetą, M. Romerio universitetą, Vytauto Didžiojo universitetą, Klaipėdos universitetą. Apie tai bus viešai skelbiama ir Seimo interneto svetainėje. Kuriuos pasiūlytus kandidatus Komitetas deleguos į NST bus sprendžiama 2017 m. gegužės 10 d. posėdyje. Po posėdžio parengtas Seimo nutarimo projektas dėl NST sudėties bus teikiamas svarstyti Seimui.

Parašykite komentarą